Ukrajina zažila nejkrvavější boje, EU uvalila na předáky rebelů sankce

Kyjev/Moskva – Ukrajinské letectvo podle velení při pátečních náletech na základny a pozice separatistů usmrtilo asi 500 povstalců a zničilo velké množství techniky a munice. Rebelové ale takové počty mrtvých popírají. Včerejší boje ovšem i tak patří k těm nejkrvavějším za poslední týdny. Podle rebelů zemřelo během noci sedm ukrajinských vojáků. Velké krveprolití vyvolalo diplomatické protesty jak v Rusku, tak v západních státech. Hlavní předáci proruských separatistů se nově ocitli na sankčním seznamu EU.

Separatisté v pátek při jednom útoku zabili na dvacet ukrajinských vojáků a sestřelili údajně dvě armádní letadla. Prezident Porošenko poté vojáky vyzval, ať najdou a zničí separatisty zodpovědné za vysoký počet obětí. Letectvo následně podniklo nálety na základny a pozice separatistů u obcí Golmovskyj, Perevalsk, Dzeržynsk a Izvarino a podle armádního mluvčího Vladyslava Selezňova usmrtilo asi 500 povstalců. „Vojenské letectvo zničilo dvě minometné baterie, dva tanky, tři obrněné transportéry a velké množství automobilové techniky a munice,“ oznámil Selezňov během noci na dnešek.

Separatisté ale stovky mrtvých zpochybnili. „Ukrajinská strana tvrdí, že zabila dvojnásobný počet povstalců, než jich reálně je,“ prohlásil jeden z vůdců povstalců Igor Girkin, známý pod pseudonymem Strelkov. Ten naopak tvrdí, že při jednom z náletů u města Horlivka v Doněcké oblasti sestřelili rebelové ukrajinský bitevní letoun Suchoj Su-25. To ale zase popírá ukrajinská armáda. Její mluvčí Selezňov to v televizi označil za další výmysl: „Všechna naše letadla jsou nepoškozená.“

V uprchlických táborech už je půl milionu lidí

Zatímco se obě strany přou o to, kdo vyhrává, umírají dál civilisté. V Luhansku zabila ženu raketa přímo v autě. V Doněcku explodovalo několik plně obydlených bytů. Místním dochází trpělivost. „Ani fašisti nedělají to, co oni. Tolik mírumilovných občanů. Podívejte se, co se děje. Mrtví, všude jsou tu mrtví lidé,“ uvedla zoufalá obyvatelka Doněcku Valentýna Michajlovová. Podle ruských médií při armádním ostřelování města Marjinka u Doněcku zahynuly desítky civilistů, což ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Zpravodaj agentury AP na místě zaznamenal „nejméně čtyři mrtvé“, nicméně dodal, že není jasné, která strana má ostřelování na svědomí. Je možné, že palba vzbouřenců z minometů vyprovokovala vojáky k odpovědi z děl.

Lidé před odstřelováním dál hromadně utíkají ke známým - na západ Ukrajiny nebo do uprchlických táborů v sousedním Rusku. Tam se jich podle OSN od začátku bojů přistěhovalo okolo půl milionu.

Boje zasáhly i město Marjinka u Doněcku
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

EU dala předáky proruských separatistů na „černou listinu“

Velké počty obětí kritizuje Rusko i západní státy. Kanada zavedla sankce proti proruským představitelům na Ukrajině. 11 jejich hlavních předáků se nově ocitlo i na sankčním seznamu EU. Opatření schválili ještě v pátek velvyslanci členských zemí v Bruselu. Unie tak rozšířila na 72 počet osob, kterým zakázala vstup na své území a kterým zmrazila majetek. Dosud se sankce týkaly vesměs ruských představitelů a dvou firem.

V čele potrestaných rebelů je ruský premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj. Na listině se objevila i jména klíčových ministrů vlád samozvaných povstaleckých republik či předsedů jejich parlamentů, jakož i velitel kozáků Nikolaj Kozicin či šéf tajné služby doněckých povstalců Alexandr Chodakovskij, který zběhl od ukrajinské tajné služby SBU. Separatisté jsou na své místo na „černé listině“ pyšní. „Je to skvělé, je na co být hrdý, i když teď nepoletím na dovolenou na Kypr,“ řekl doněcký „vicepremiér“ Andrej Purgin ruskému rozhlasu. Celá jedenáctka je podle něj potrestána jen za to, že se nebojí navzdory názoru „eurobyrokratů“ hájit zájmy obyvatel Donbasu, a to „vypovídá o podstatě EU“.  

Ukrajina má za sebou nejkrvavější boje za poslední týdny (zdroj: ČT24)

EU dala rovněž na vědomí, že je připravena uvalit plošné sankce, pokud Moskva nevyužije svého vlivu na proruské separatisty. Řady povstalců se prý ale začínají ztenčovat dezercemi. Podle listu Doněckije vesti z města během posledních 24 hodin dezertovala nejméně třetina z ozbrojenců, kteří se sem stáhli poté, co je armáda donutila k vyklizení Slavjansku a Kramatorsku.

Rusko zveřejnilo seznam nových podezřelých z válečných zločinů

Krvavé střety kritizuje i Rusko. „Jsme velmi pobouřeni pokračujícím násilím na východě Ukrajiny. Ukazuje se, že pochybný Porošenkův takzvaný mírový plán není nic víc než záminka pro vyhrocenou trestní operaci,“ prohlásil ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin. Ruští vyšetřovatelé také zveřejnili seznam nových podezřelých z válečných zločinů na Ukrajině. Figuruje na něm například ukrajinský plukovník, který prý osobně dal rozkaz k palbě, v níž zahynul ruský kameraman, náčelníci armádního letectva, velitelé dalších jednotek i jednotliví piloti. Vyšetřovatelé jsou pevně odhodláni se postarat, aby nikdo z pachatelů vražd ruských občanů na jihovýchodě Ukrajiny neunikl odpovědnosti. V ruských rukou se zatím nachází pouze ukrajinská pilotka, která se údajně podílela na smrti dvou ruských novinářů.

I přes probíhající boje se ukrajinský prezident Porošenko podle agentury AFP zúčastní v neděli finále světového šampionátu ve fotbale v brazilském městě Rio de Janeiro. Přítomen tam bude i jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Očekává se, že se oba prezidenti potkají na obědě, na který brazilská prezidentka Dilma Rousseffová pozvala hlavy států, které se fotbalového utkání zúčastní.