Španělsko tvrdě proti protestům. Chystá vysoké pokuty za demonstrace

Madrid - Španělská vláda schválila v pátek návrh kontroverzního zákona, který kromě jiného počítá s vysokými pokutami za neohlášené demonstrace. Řada místních i mezinárodních nevládních organizací text odsoudily a označily za represivní.

Ľubica Zlochová: Zásahy policie byly často brutální (zdroj: ČT24)

V posledních letech se ve Španělsku zvýšil počet demonstrací. „Zásahy policie proti manifestujícím, zejména v Madridu nebo Barceloně, byly často dost brutální. Podle části občanů, která je protivládně orientovaná, chce kabinet Mariana Rajoye posílit represivní policejní kompetence. Druhá strana tvrdí, že je třeba chránit policii proti agresivním demonstrantům,“ říká spolupracovnice ČT Ľubica Zlochová.

Pokuta až 600 tisíc eur

Nový text ještě musí schválit parlament, ve kterém má ale vládní pravicová Lidová strana premiéra Rajoye pohodlnou většinu. Cílem nového zákona je zvýšit bezpečnost občanů při garanci jejich svobod, tvrdí ministr vnitra Jorge Fernández. Za organizaci úředně nepovolené demonstrace na veřejném místě, kde může dojít k ohrožení osob či narušení veřejných služeb, má hrozit pokuta až 600 tisíc eur (16,5 milionu korun).

Až 30 tisíc eur se počítá za nepovolená shromáždění u budov, kde jednají zákonodárci. Pokuta až 600 eur má také hrozit každému, kdo vyleze na veřejnou budovu. To je podle komentářů zvlášť namířeno proti organizaci na ochranu životního prostředí Greenpeace, jejíž aktivisté tuto formu protestu často používají. Na protest proti novému zákonu již skupina z nich vylezla v Madridu na 90 metrů vysokou věž u rezidence premiéra.