Granát vystřelený z Ukrajiny zabil člověka v Rusku. To varuje před následky

Moskva - Granát vystřelený z ukrajinského území zabil na ruském území jednoho Rusa a další zranil. Oznámily to ruské agentury s tím, že je to poprvé, co si podobný incident vyžádal oběti. Ruská diplomacie proti útoku ihned protestovala, náměstek ministra zahraničí Grigorij Karasin prohlásil, že ruské kroky vůči Ukrajině budou tvrdé a konkrétní. Armáda a vzbouřenci odpovědnost za útok popřeli a vzájemně se obvinili z provokace.

Zatím není zřejmé, kdo granát vypálil. Minomety mají vládní jednotky i rebelové. Ukrajinské úřady odpovědnost za útok popřely. „Není pochyb, že ukrajinské síly nestřílejí na ruské území. My jsme nestříleli,“ řekl agentuře RIA Novosti armádní mluvčí Andrij Lysenko. Z incidentu obvinil rebely: „Máme mnoho prokázaných případů, kdy povstalci vedli palbu na ruské území a po civilistech, aby provokovali.“

To rebelové popírají. Doněcký předák Andrej Purugin ruským novinářům řekl, že si je „z 90 procent jistý“, že stříleli vojáci, protože rebelové mají příliš málo munice, než aby jí takto plýtvali. Další z povstaleckých předáků Pavel Gubarev podle ITAR-TASS obvinil „kyjevskou juntu“, že se „snaží za jakoukoliv cenu vyprovokovat Rusko“ k intervenci.

Počet zraněných se upřesňuje

„Jeden obyvatel zahynul a starší žena utrpěla zranění v důsledku granátu odpáleného z Ukrajiny na obytný dům ve městě Doněck v Rostovské oblasti,“ napsala agentura Interfax s odvoláním na místní úřady. Osmdesátiletou ženu podle nich srazila tlaková vlna po výbuchu nejspíše minometného granátu. Případ je vyšetřován jako vražda.

Počet zraněných se ještě upřesňuje, ITAR-TASS původně psal o dvou. Výbuch utrhl muži ruku, starší žena byla v těžkém stavu převezena do nemocnice, kde o její život bojují lékaři. Střepina pak zranila ještě jednu ženu do nohy, uvedla ruská televize. „Přibližně v 9:20 (7:20 SELČ) z ukrajinské strany na území města Doněcka v Rostovské oblasti přiletěl granát. Poškodil dva soukromé domy. Zahynul ruský občan narozený v roce 1967,“ uvedl pro agenturu ITAR-TASS mluvčí oblastní správy Alexandr Titov.

„Ruské kroky vůči Ukrajině budou tvrdé“

Incident zvyšuje riziko ruské odvety. Moskva si již několikrát Kyjevu stěžovala na ostřelování ruského území z východní Ukrajiny. Ale předchozí incidenty se obešly bez ztrát na životech a raněných. Ruská diplomacie podle televize Rossija 24 ostře protestovala a náměstek ministra zahraničí Grigorij Karasin prohlásil, že ruské kroky vůči Ukrajině budou tvrdé a konkrétní. „Bez reakce to určitě nezůstane,“ prohlásil.

„Ruská strana považuje tuto provokaci za další agresi ukrajinské strany proti suverénnímu ruskému území a občanům Ruské federace,“ uvedlo ruské ministerstvo v protestu předaném Ukrajincům. Incident podle Moskvy svědčí o „krajně nebezpečné eskalaci napětí u rusko-ukrajinských hranic a může mít nezvratné následky“.

Angela Merkelová a Vladimir Putin
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Očekávalo se, že prezidenti obou znesvářených zemí, Petro Porošenko a Vladimir Putin, by se mohli setkat na dnešním finále fotbalového mistrovství světa v Riu de Janeiru. Ale kancelář ukrajinského prezidenta oznámila, že Petro Porošenko vzhledem k situaci ve vlasti nakonec nevyhoví pozvání brazilské hostitelky. Podle agentury AP prý k „fotbalové diplomacii“ Porošenka přemlouvala německá kancléřka Angela Merkelová.

Ta se dnes při krátkém setkání v Rio de Janeiru s Putinem shodla, že na Ukrajině je třeba co nejrychleji vyhlásit klid zbraní mezi vládní armádou a separatisty. Dále je prý nutné okamžitě zahájit rozhovory kontaktní skupiny, která by mohla pomoci s vyřešením krize. „Putin i Merkelová zdůraznili naléhavou potřebu obnovit práci kontaktní skupiny na Ukrajině,“ oznámil podle Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Schůzka kontaktní skupiny, tedy zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, případně také rebelů, se měla uskutečnit již počátkem července. Tyto plány ale ztroskotaly.