Jednání o íránském jádru: Vážné rozpory trvají

Vídeň - Mezi Íránem a velmocemi jsou v jednáních o íránském jaderném programu stále vážné rozpory, uvedl americký ministr zahraničí John Kerry. Stejný názor před dalšími mezinárodními rozhovory k této otázce ve Vídni vyjádřil také íránský vyjednávač Abbás Araghčí. Diplomaté proto navrhli, že by svá jednání mohli prodloužit. Původně mělo kolo rozhovorů skončit 20. července.

„Očividně máme stále některé velké rozpory a uvidíme, zda budeme s to pokročit,“ uvedl šéf americké diplomacie. „Spory kolem vážných a významných otázek přetrvávají. Nebyli jsme s to tyto rozpory zmenšit a není jasné, zda to dokážeme,“ potvrdil náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Araghčí ve státní íránské televizi.

Írán již pohrozil, že pokud by současná jednání ztroskotala, opět navýší obohacování uranu na rozsah, který by podle expertů umožňoval výrobu jaderných zbraní. Od ledna Írán dle úmluvy omezil obohacování uranu na takové množství, které podle expertů dostačuje jen jako palivo pro jaderné reaktory, ale ne pro výrobu jaderných zbraní.

„Nemohu říct s jistotou, zda (zde) dospějeme k nějakému výsledku. (…) Je to asi na dlouhou dobu poslední šance, jak mírovou cestou vyřešit spor o íránský jaderný program,“ řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Nyní se podle něj musí Írán rozhodnout, jestli chce spolupráci se světovými mocnostmi, nebo zda chce zůstat izolovaný.

Trvalá dohoda, nebo sankce

Nové kolo rozhovorů začalo 2. července a do 20. července mělo dospět k trvalé dohodě. S Íránem vyjednávají Spojené státy, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo. Loni na podzim se jim podařilo přimět Teherán k částečným ústupkům, což umožnilo na šest měsíců zmírnit protiíránské sankce. K jejich úplnému zrušení je však potřeba trvalá dohoda.

Spor podle komentářů spočívá v počtu centrifug, který si Írán může ponechat. Írán v současnosti disponuje zhruba 19 tisíci centrifug k získání obohaceného uranu, který je nezbytný pro palivo jaderných reaktorů, ale umožňuje též výrobu atomové bomby. Mocnosti původně chtěly, aby se Írán technologie obohacování vzdal úplně, ale nyní usilují jenom o jeho snížení na míru, se kterou však Írán nesouhlasí.

Dnešních jednání ve Vídni se zúčastní ministři zahraničí USA, Francie, Německa a Británie, ale nikoliv Ruska a Číny, neboť šéfové diplomacií obou těchto zemí budou na jednání skupiny BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) v Brazílii. Rusko a Čína proto vyšlou na jednání vysoké představitele ministerstev zahraničí.