Gruzie se rozloučila s Ševardnadzem, Gorbačov nepřijel

Tbilisi - Gruzie se rozloučila se svým někdejším prezidentem Eduardem Ševardnadzem. Představitel demokratizačních reforem v Sovětském svazu zemřel 7. července ve věku 86 let. Pohřben byl dnes s vojenskými poctami na zahradě své rezidence. Obřadu se účastnili státníci ze třiceti zemí.

Poslední rozloučení s exprezidentem se odehrálo v katedrále v Tbilisi, kde byla jeho rakev od pátku vystavena. Smuteční kolona ji poté převezla z metropole do rezidence Krtsanici, kde Ševardnadze žil. V minulosti opakovaně projevil přání, aby byl pohřben právě zde, vedle své manželky.

Rozloučení se konalo za účasti představitelů vlády a zahraničních zástupců, do Gruzie přicestoval mimo jiné někdejší německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher. Piety se ale nezúčastnil Michail Gorbačov.

Ševardnadze byl za sovětské éry považován za diplomatickou tvář politiky Michaila Gorbačova, který ve funkci generálního tajemníka sovětských komunistů a později jako první prezident Sovětského svazu prosazoval v zemi demokratizační reformy, známé jako „perestrojka“ a „glasnosť“. Ševardnadzeho politická kariéra po rozpadu SSSR v roce 1991 skončila v postsovětské Gruzii. Stal se prezidentem této zakavkazské republiky, ale jeho popularita začala postupně klesat kvůli chudobě, separatismu a bující korupci. V roce 2003 ho smetla takzvaná revoluce růží vyvolaná údajným zfalšováním parlamentních voleb.

Michail Gorbačov a Eduard Ševardnadze na snímku z roku 1986
Zdroj: Dominique Faget/ISIFA/AFP