Kyjev: Ukrajinský letoun zřejmě sestřelila raketa vypálená z Ruska

Moskva/Kyjev - Ukrajinský ministr obrany oznámil, že vojenský transportní letoun An-26 zřejmě sestřelila raketa vypálená z ruského území. Prezident Petro Porošenko obvinil Rusko z dodávek nových raketometů separatistům. Ruští vojáci se navíc opět shromažďují poblíž hranic. Podle Porošenka někteří důstojníci bojují na straně vzbouřenců. Ukrajinský prezident už vyzval unijního prezidenta, aby EU diplomaticky zasáhla, pokud dojde na ruské cílené údery na Ukrajině. Uvedl to ruský list Kommersant s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký Kremlu. Rusko pozvalo pozorovatele OBSE na své hraniční přechody.

Na palubě sestřeleného dopravního letounu An-26 bylo osm lidí. Podle ministra obrany Valerije Heleteje byl stroj zasažen raketou odpálenou „pravděpodobně“ z ruského území, protože letoun prý letěl příliš vysoko na to, aby ho zasáhla jakákoli zbraň, které mají v arzenálu separatisté. Raketa zasáhla letadlo u obce Izvaryne nedaleko Doněcku. Svědci viděli několik padáků i náklad vyhozený z paluby letadla.

Osud posádky letadla je nejasný. Ministr obrany oznámil, že dva piloti se po zásahu raketou katapultovali. Zdroje z ukrajinského ministerstva obrany naznačují, že posádka incident zřejmě přežila, po pádu letadla se prý někteří její členové spojili s generálním štábem. Povstalci mezitím oznámili, že čtyři členy posádky letadla našli a zajali. Podle tiskové služby samozvané Luhanské lidové republiky byli transportováni k výslechu ve městě Krasnodon. Mají prý to nejlepší zacházení, o jejich zdravotním stavu není ale nic známo. Ukrajinské velení tvrzení vzbouřenců popřelo.

Podle Porošenka bojují na straně povstalců ruští důstojníci

V ukrajinském Luhansku se stále bojuje. Letectvo oznámilo, že podniklo pět náletů s cílem ukončit blokádu zdejšího letiště. Na facebookových stránkách ukrajinského prezidenta se píše, že armáda rebely úspěšně vytlačila. Proruští rebelové ale podle BBC novou vlnu útoků popřeli.

Porošenko prohlásil, že na straně proruských povstalců bojují i ruští důstojníci a že separatisté proti ukrajinským vládním silám nasadili nové ruské raketomety. Podle hlavy státu se také „potvrzují údaje, že bojových operací proti ukrajinským silám se účastní ruští důstojníci v aktivní službě“. V palbě z povstaleckých raketometů minulý pátek zahynuly dvě desítky ukrajinských vojáků a skoro stovka dalších utrpěla zranění.

Granáty na ruském uzemí rozlítily o víkendu Moskvu

Jeden z granátů odpálených z ukrajinské strany explodoval na dvorku jednoho z domů v ruském Doněcku na Baltijské ulici, kde zahynul místní obyvatel. Další granát vybuchl v sousedním domě, kde zranil dvě ženy, matku a dceru. Podle ruských pohraničníků na ruské území přeletělo celkem sedm granátů. „Očití svědci, sledující boj z návrší na ruské straně, popisovali, že se palba vedla z pozic, které jsou několik týdnů obsazeny ukrajinskou armádou,“ napsal Kommersant.  

Granáty podle Kommersantu v tomto místě nepřeletěly do Ruska poprvé: 4. července se tu pod palbu dostal televizní štáb ruské stanice a o den později v Rusku explodovaly tři granáty, jeden na parkovišti pohraničníků. 

Tolčinský: Rusko pohrozilo Ukrajině odvetnými údery (zdroj: ČT24)

Kyjev ale vinu odmítá. „Informace, že ostřelování má na vině ukrajinský voják, je naprostá lež. Máme spoustu příkladů, kdy teroristé provokativně střílí, a to i na ruské území a následně z toho obviňují ukrajinské jednotky,“ uvedl mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko. „Ukrajinský prezident Petro Porošenko požádal v telefonickém rozhovoru prezidenta Unie Hermana Van Rompuye, aby EU v případě ruských odvetných úderů nějakým způsobem diplomaticky reagovala. Ukrajina prý případně dodá předem důkazy,“ poznamenal Alexander Tolčinský, komentátor Českého rozhlasu.

O přechod se válčí už skoro dva týdny, jde o jedno z posledních míst, přes které se k povstalcům dostávají z Ruska dobrovolníci a „humanitární zásilky“. K odrážení útoků armády rebelové používaly podle listu i minomety. „Tragédie v ruském Doněcku ještě více vyostřila i tak napjaté vztahy mezi Moskvou a Kyjevem,“ poznamenal list a dodal, že podle zdroje blízkého Kremlu zvažuje ruská strana možnost „zasazení cílených odvetných úderů“ - a „přesně ví, odkud se střílí“. 

„Naše trpělivost není bezmezná,“ varoval citovaný zdroj. Zároveň ujistil, že nemá jít o nějakou rozsáhlou akci, ale o jednotlivé údery zaměřené na pozice, odkud se na ruské území střílí. Podobně se už na veřejnosti vyslovil místopředseda Rady federace, horní komory ruského parlamentu. „Jediné východisko je s tím bojovat tak jako civilizované země, USA, EU. Je třeba využít přesné zbraně, tak jako Izrael, abychom zničili ty, kdo granát odpálili,“ podotkl Jevgenij Bušmin.

Vedomosti: Ruští vojáci čekají u hranic

List Vedomosti ale upozornil, že se ruské jednotky znovu soustřeďují několik kilometrů od hranic s Ukrajinou, jak svědčí záběry z vykládky tanků, samohybných děl a další techniky ve městě Sudža v Kurské oblasti, respektive přesuny motostřeleckých jednotek v Belgorodské oblasti. Naproti, na ukrajinské straně, podle experta Michaila Barabanova, téměř nezůstaly žádné jednotky, protože většina bojeschopných sil je soustředěna okolo Luhansku a Doněcku na východě Ukrajiny, a tak v případě ruského vpádu by ukrajinské armádě hrozilo obklíčení.

Podle zdroje z ministerstva obrany „nelze hovořit o hrozbě vstupu našich vojsk na Ukrajinu, ale v případě dalšího ostřelování našeho území může následovat odvetná palba“.

Steinmeier ohlásil aktivizaci ukrajinské zprostředkovatelské mise

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier oznámil, že kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) obnoví svou činnost a uspořádá nejpozději v úterý videokonferenci s proruskými vzbouřenci.

Ve snaze přispět ke zmírnění napětí Moskva navrhla OBSE, aby vyslala své pozorovatele na ruské hraniční přechody Doněck a Gukovo v Rostovské oblasti, tedy do míst nejvážnějších příhraničních incidentů.

Vydáno pod