Zdravý životní styl - nejlepší prevence proti Alzheimerovi

Londýn – Životní styl a Alzheimerova choroba jdou podle britských vědců ruku v ruce – a to až ve třetině případů. „I když je věk tím největším rizikovým faktorem pro většinu případů Alzheimera, je tu pořád nespočet okolností týkajících se životního stylu a celkově zdraví, které můžou rozvoj choroby ovlivnit,“ říká Simon Ridley, vedoucí výzkumného centra Alzheimerovy choroby.

V boji s Alzheimerem je důležitá prevence (zdroj: ČT24)

Účinnou prevencí je trénování mozku a britští vědci vyzývají k bdělosti už během středního věku. Poukazují přitom na sedm rizikových faktorů, které mohou chorobu ve stáří přivolat: cukrovka, vysoký krevní tlak, obezita, absence fyzické činnosti, deprese, kouření a nízká úroveň vzdělání. Pokud si každý z nás tato rizika ohlídá, může počet případů onemocnění klesnout v roce 2050 o devět milionů.

Nemoc popsal Alois Alzheimer skoro před 100 lety. Léčit ji stále neumíme a nemocných přibývá – mluví se o epidemii 21. století. Vědci proto čím dál víc zdůrazňují potřebu prevence, která funguje.

Británie kromě toho přichází ještě s další pozitivní zprávou - ve zdejších laboratořích se zrodil unikátní krevní test, který zjistí nástup Alzheimerovy choroby ještě dřív, než se objeví viditelné příznaky. A nemoc se podchytí v raném stádiu. “Můžete si vzít lék, a v podstatě tak předejdete klinickým příznakům. A to i v případě, že už nemoc v mozku propukla," vysvětluje spoluautor výzkumu Simon Lovestone z univerzity v Oxfordu.

Po analýze hladin proteinů v krvi vědci zjistili, že mohou předpovědět Alzheimera takřka u devíti z deseti případů. Sami ale přiznávají, že jde o běh na dlouhou trať - v nynější fázi se bude test používat pouze pro účely výzkumu. Nejdůležitější je proto právě prevence. Stačí prý začít už jen mírnou fyzickou aktivitou. Ta sama o sobě předchází obezitě, vysokému tlaku i cukrovce. A může být prvním a stěžejním krokem k vitálnímu stáří.