Téměř 90 obětí po výbuchu na tržišti v Afghánistánu

Kábul – Minimálně 89 lidí přišlo o život a desítky dalších utrpěly zranění při explozi bomby na tržišti ve východoafghánské provincii Paktika. Trhavina byla ukrytá v autě. Informuje o tom server BBC News s odkazem na afghánského ministra obrany. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Může jít o nejkrvavější útok od pádu Talibanu v roce 2001.

Islamistické hnutí Taliban podle Reuters zaslalo médiím vyjádření, ve kterém se od tohoto útoku distancovalo a uvedlo, že „velmi lituje těchto útoků spáchaných na místní lidi“. „Byl to velice brutální sebevražedný útok proti civilistům. Není tam poblíž žádná vojenská základna,“ citovala agentura Reuters jednoho z oficiálních představitelů okresu Urgun.

Do oblasti už dorazily vrtulníky a sanitky. „Právě teď policie odváží všechny zraněné do nemocnic,“ citovala krátce po 10:00 SELČ agentura Reuters policejní zdroj. „Urgun krvácí. Máme tu muže, ženy i děti, kteří krvácí nebo zemřeli,“ konstatoval jeden z místních lékařů. V nemocnici skončilo přes 40 osob.

V době výbuchu bylo tržiště plné lidí, kteří přišli nakupovat. Místní guvernér Mohammad Raza Kharoti BBC řekl, že zemřelo 50 lidí. Číslo je ale podle ministerstva obrany mnohem vyšší. „Naši vojáci se snaží vyprostit těla. Skoro všechny obchody jsou zničeny,“ uvedl generál Zahir Azimi. 

Útok přišel jen několik hodin poté, co byli zavražděni dva muži pracující pro končícího prezidenta Hamída Karzaje. Mířili zrovna do práce. K útoku už se přihlásil Taliban.

OSN minulý týden upozornila na rostoucí počet zabitých a zraněných civilistů v afghánské válce; tato bilance se během prvního letošního pololetí zvýšila skoro o čtvrtinu oproti loňskému roku.

Sebevražedný atentátník, který útočil minulé úterý nedaleko základny Bagrám na východě Afghánistánu, má kromě řady civilistů na svědomí i životy pěti příslušníků české armády, která se jako člen NATO podílí na misi v asijské zemi.

Taliban totiž zesiluje boje s blížícím se hromadným odchodem zahraničních jednotek, který se plánuje na konci roku. Západní spojenci v čele s USA svrhli v roce 2001 jeho vládu v rámci boje proti islámskému terorismu. Islamisté věří, že porazí nové afgánské vládní síly a vrátí se k moci.

Nejkrvavější atentáty v Afghánistánu od pádu režimu radikálního hnutí Taliban koncem roku 2001 (řazeno podle počtu obětí):

17. února 2008 - Při sebevražedném pumovém útoku v jihoafghánském městě Kandahár přišlo o život na 100 lidí.

15. července 2014 - Po explozi trhaviny ve voze na hojně navštěvovaném tržišti v provincii Paktika ve východním Afghánistánu zemřelo nejméně 89 lidí.

6. listopadu 2007 - Sebevražedný atentát namířený proti poslanecké delegaci v provincii Baghlán na severu země si vyžádal 80 obětí.

6. prosince 2011 - Nejméně 70 osob zabil sebevražedný atentátník v centru Kábulu před mešitou, kde se modlilo několik set lidí u příležitosti šíitského svátku ášúrá; další na 160 osob bylo zraněno.

7. července 2008 - Sebevražedný útok v centru Kábulu si vyžádal 58 obětí a na 150 zraněných.

18. února 2008 - Sebevražedný útok na jihu Afghánistánu proti kanadskému vojenskému konvoji zabil 37 lidí.