Americký sen si nesplní čím dál více uprchlíků

Tegucigalpa/Washington - V Hondurasu přistálo první letadlo s uprchlíky, které americké úřady vrátily zpět tam, odkud přišli. Příliv nelegálních imigrantů je jedním z největších problémů a témat současné americké vlády, imigrační reforma přitom stále čeká na schválení. Prezident Barack Obama žádá Kongres o 3,7 miliardy dolarů (74,6 miliardy Kč) na opatření, která by vyhošťování nežádoucích osob urychlila a omezila rostoucí příliv ilegálních nezletilých přistěhovalců na hranici s Mexikem.

„Nedali mi žádná práva, žádného právníka, ani možnost rozhovoru, zkrátka nic. Ráno nás odvedli, nic o deportaci nám neřekli,“ říká matka ročního chlapce Angelica Galvézová, která je v první várce čtyřiceti deportovaných honduraských uprchlíků. Vrací se tak do reality, před níž se snažila uprchnout.

Od loňského října bylo zadrženo na americko-mexické hranici více než 52 000 nezletilých uprchlíků - hlavně z Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru - kteří se pokoušeli dostat do USA. To je dvojnásobek oproti stejně dlouhému předchozímu období. Obama už přislíbil urychlení odesílání dětí zpět do Střední Ameriky. Na rozdíl od Mexičanů, které úřady obratem odvážejí zpátky, lidi z uvedených zemí hned vyhostit nemohou – většinou tomu ale stejně neuniknou.

Nelegální přistěhovalci jedním z nejpalčivějších problémů USA (zdroj: ČT24)

Podle Bílého domu mají požadované miliardy umožnit mimo jiné zvýšit počet imigračních pracovníků a strážců hranic a také rozšířit jejich operační možnosti. Zvětšit se mají také kapacity prostor, kde jsou zadržení imigranti umístěni před zpětným vyhoštěním, což je humanitární stránka věci, na niž Bílý dům upozorňuje.

Politikům zbývají už jen dva týdny, než začnou prázdniny, aby v palčivé otázce přistěhovalectví našli shodu. Přitom právě kongresmani Obamu kritizují za to, že novou přistěhovaleckou vlnu nezletilců vyvolal, když se v roce 2012 rozhodl na omezenou dobu zlegalizovat pobyt mladých cizinců bez dokladů v USA.