Merkelová hovořila s Obamou, sledování spojenců považuje za plýtvání

Berlín – Poprvé od vypuknutí nové aféry s americkými špiony v Německu hovořila německá kancléřka Angela Merkelová s americkým prezidentem Barackem Obamou. Američané kritizovali Německo, že problémy neřeší diplomaticky, ale přes média, vzápětí Obama zatelefonoval do Berlína. S Merkelovou jednal o další spolupráci tajných služeb, podle náznaků z Bílého domu si však neporozuměli.

Německo v posledních dnech obvinilo pracovníka svého ministerstva obrany a rozvědky, že předávají informace a dokumenty americkým tajným službám. Poté vypovědělo ze země vedoucího americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) v Německu. Barack Obama s Angelou Merkelovou hovořili poprvé od té doby. Angela Merkelová při rozhovoru s americkým prezidentem podotkla, že nasazení špionů na vlastní spojence je „plýtváním energií“. „Vyměnili si názory na spolupráci amerických a německých zpravodajských služeb. Prezident řekl, že se bude snažit spolupráci zlepšit,“ oznámil Bílý dům. Podle agentury Reuters přitom termín „výměna názorů“ znamená, že jsou si postoje obou státníků vzdálené.

Kromě aktuální špionážní aféry se zabývali Merkelová a Obama situací na Ukrajině a jednáním o íránském jaderném programu. Podle Bílého domu se shodli, že Rusko neučinilo potřebné kroky k uklidnění situace na Ukrajině, podezírají Moskvu, že posílá východoukrajinským povstalcům přes hranice zbraně i bojovníky.

Témata, na nichž Spojené státy s Německem dlouhodobě spolupracují, však stále upozaďuje špionážní aféra, která znovu poškodila důvěru mezi Německem a Spojenými státy. Již dříve ji přitom poznamenaly informace bývalého analytika americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena. Z materiálů, které Snowden předal médiím, vyplývá, že NSA sledovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě. Monitorovala údajně i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové a jejího předchůdce Gerharda Schrödera.