Kalifornské popravy jsou protiústavní, rozhodl soud

Los Angeles (USA) – Kalifornský systém poprav je neudržitelně zdlouhavý a jeho krutost je protiústavní. Rozhodl tak federální soud v kalifornském Sacramentu, který se zabýval kauzou odsouzence k smrti Ernesta Dewayna Jonese. Ten čeká na popravu od roku 1995. Případy, kdy odsouzenci čekají na výsledek odvolání „celé generace“, odporují americké ústavě, zdůvodnil soud své rozhodnutí.

Podle amerických médií může verdikt zmrazit popravy v nejlidnatějším americkém státě na několik let. Soud dospěl k závěru, že nevyzpytatelné a nepředvídatelné odklady výkonu trestu smrti vyvolaly situaci, kdy o popravách fakticky rozhodují nahodilé faktory.

Trest smrti pro Jonese, který je v cele smrti bezmála dvacet let, soudce Cormac Carney zrušil s tím, že zacházení s vězněm je nelidské. Jones byl odsouzen za znásilnění a vraždu v roce 1992.

Od roku 1978 bylo v Kalifornii odsouzeno k trestu smrti přes 900 lidí, jen 13 ale bylo popraveno. Soudce Carney v odůvodnění verdiktu uvedl, že není namířen proti právu odsouzenců na odvolání. „Systém zavedený státem ale vede k takovým odkladům, že trest se stává nespravedlivým,“ uvedl soudce.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V Missouri popravili trojnásobného vraha

Po jednodenním odkladu a sérii zamítnutých odvolání byl ve středu v americkém státě Missouri popraven drogový dealer a vrah tří lidí John Middleton. Jeho spolupachatelka a životní partnerka si za podíl na jeho činech odpykává doživotí. Odsouzenec do poslední chvíle trval na své nevině a snažil se prokázat choromyslnost.

Čtyřiapadesátiletý muž zabil své oběti v roce 1995. Důvodem byl strach z prozrazení, protože všichni tři zavraždění věděli o jeho dealerských aktivitách a hrozilo nebezpečí, že ho udají policii. Obžaloba se pokoušela předvést nové svědky, kteří měli dokázat Middletonovu nevinu. Soud ale žádosti nevyhověl. Middleton byl popraven injekcí v missourské věznici Bonne Terre.