O sestřelení letadla si prý telefonovali separatisté a ruští agenti

Doněck/Kyjev – Ukrajinská tajná služba má k dispozici nahrávky proruských separatistů s ruskou tajnou službou, jejichž tématem je sestřelení jistého letadla. Lídr povstaleckých bojů Igor Bezler, který telefonuje s ruským bezpečnostním agentem, podle serveru BBC v rozhovoru tvrdí, že povstalci letadlo sestřelili. Navíc se na YouTube objevilo video, na kterém jeden z proruských separatistů potvrzuje sestřelení letadla, video bylo ale záhy staženo. Navíc se údajně krátce před zřícením objevila na stránkách tzv. Doněcké lidové republiky informace o sestřelení letadla ukrajinské armády.

Na záznamu, který se dostal k uším novinářů, hovoří kolem 16:30 kyjevského času dva povstalci o tom, že separatistické jednotky sestřelily jisté letadlo. „Letadlo se rozlomilo ještě ve vzduchu a dopadlo poblíž Petropavlovského dolu. Byla nalezena první oběť. Je to žena, civilistka,“ hovořil jeden z nich. Zhruba o hodinu později měl příslušník separatistů v dalším hovoru pronést: „Sakra, je téměř na sto procent jasné, že jde o civilní letadlo.“ Na otázku, zda se na palubě nenašly nějaké zbraně, měl pouze odvětit: Ne, pouze civilní věci - zdravotnické potřeby, osušky, toaletní papíry," cituje z odposlechu agentura Reuters.

Letadlo společnosti Malaysia Airlines Boeing 777 - let MH17 - spadlo po zásahu raketou země-vzduch v blízkosti ukrajinsko-ruských hranic v oblasti mezi obcemi Hrabove a Šachťorsk v Doněcké oblasti. V celé oblasti probíhají boje mezi separatisty a ukrajinskou armádou. Podle posledních letových záznamů bylo letadlo zrovna ve výšce 33 tisíc stop (tedy deset kilometrů). Na jeho palubě bylo 280 cestujících a patnáct členů posádky, všichni zahynuli. Další lidé zahynuli na zemi.

Místo, kde zřejmě bylo letadlo 9M-MRD sestřeleno, je podle agentury Interfax asi 50 kilometrů před začátkem ruského vzdušného prostoru – zde začalo neočekávaně prudce klesat. Prolétalo tedy v blízkosti severních doněckých předměstí. Trosky potom dopadly do oblasti asi deset až dvacet kilometrů východně od Doněcku.

Místo, kde se zřítil boeing 777
Zdroj: ČT24/Twitter

Na stránkách separatistů byly informace o sestřelení ukrajinského letadla

Zpravodaj ČRo Martin Dorazín: „Krátce před zřícením malajského letadla se objevila na stránkách tzv. Doněcké lidové republiky informace o sestřelení letadla ukrajinské armády, dopravního letadla AN-26, i s videozáběry obrovského výbuchu, někde v oblasti Torezu, v blízkosti ruské hranice v Doněcké oblasti. Později se ukázalo, že šlo o civilní malajsijské letadlo.“

Protikyjevští povstalci vyhlásili v dubnu Doněckou lidovou republiku, která se stala později součástí tzv. Nového Ruska. Ukrajinská vláda však nový stát neuznala, v Doněcké oblasti proto dodnes probíhají mezi armádou a povstalci boje. V minulém týdnu se začali bojovníci separatistů stahovat do Doněcku a armáda město obklíčila. Boje ovšem i poté probíhaly i na dalších místech Doněcké oblasti. O víkendu povstalci oznámili, že u města Horlivka severně od Doněcku sestřelili ukrajinské bitevní letadlo.