Oběti: V letadle cestovali významní vědci i desítky dětí

Melbourne/Doněck – Na palubě boeingu malajsijských aerolinií, který se zřítil ve čtvrtek u východoukrajinské vesnice Grabovo, cestovalo podle nejnovějších informací 298 osob, z toho 80 dětí. Mezi oběťmi nebyli žádní Češi. Početnou skupinu tvořilo 108 delegátů kongresu pro boj proti HIV. S přibývajícími hodinami od tragédie se dostávají na veřejnost příběhy jednotlivých cestujících.

HLAVNÍ FAKTA:

  • Na východní Ukrajině se ve čtvrtek po zásahu raketou země-vzduch zřítil malajsijský Boeing 777, zemřelo 280 cestujících a 15 členů posádky.
  • Z incidentu se vzájemně obviňují ukrajinská vláda a proruští separatisté.
  • Podle Obamy letadlo sestřelila raketa odpálená z oblasti kontrolované separatisty, které podporuje Moskva.
  • Merkelová a Putin vyzvali Kyjev a separatisty, aby přistoupili na příměří.
  • Rada bezpečnosti OSN žádá nezávislé mezinárodní vyšetřování.
  • Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) zakázala lety nad Ukrajinou.

Mezinárodní výzkumná komunita truchlí nad oběťmi, mezi nimiž byla i řada zaměstnanců Světové zdravotnické organizace (WHO) a lékařských výzkumných pracovníků, zdravotnických pracovníků a aktivistů, kteří letěli na dvacátou mezinárodní konferenci o AIDS. Doktor Lange z Nizozemska, který cestoval na palubě s manželkou Jacqueline van Tongeren, se věnoval výzkumu viru HIV 30 let. Je autorem více než 350 prací a pomohl vést boj za dostupnost cenově dostupných procedur v Asii a Africe. Zpráva o jeho smrti vyvolala vlnu kondolencí na sociálních sítích.

Profesor David Cooper: „Joep byl naprosto oddán vývoji cenově dostupné léčby HIV, zejména kombinovaných terapií pro použití v zemích s omezenými prostředky. Radost spolupracovat s ním spočívala v tom, že vždy přinášel nový, jedinečný pohled na věc, a nikdy nepřipustil, že něčeho nelze dosáhnout.“

Podle zpřesněných informací malajsijských aerolinek bylo na palubě stroje 283 lidí, tedy o tři více, než se dosud uvádělo. Údaj 15 členů posádky zůstává nezměněn. Mezi pasažéry byla i tři nemluvňata. Z 298 lidí na palubě bylo 189 Nizozemců, 44 Malajsijců (včetně posádky), 27 Australanů, 12 Indonésanů, devět Britů, čtyři Němci, čtyři Belgičané, tři Filipínci, Kanaďan a Novozélanďan. Čtyři cestující stále ještě nebyli identifikováni. 

Žena ztratila příbuzné v obou malajsijských letech

Neuvěřitelně zní příběh Australanky Kaylene Mannové, o kterém informovala zahraniční média. Její bratr Rod Burrows cestoval letem malajsijských aerolinií z Kuala Lumpuru do Pekingu, který záhadně zmizel 8. března a mezinárodní týmy po něm týdny bezvýsledně pátraly ve vodách Indického oceánu.

V pátek Mannová zjistila, že její nevlastní dcera Maree Rizková byla pasažérkou zříceného letu – vracela se do Melbourne po měsíčních prázdninách v Evropě. „Všechno se vrátilo zase zpátky. Zlomilo nám to srdce,“ řekl manžel Mannové Greg Burrows.

MH17 na Twitteru
Zdroj: ČT24

Zprávy na Facebooku, fotky na Instagramu – a záplava kondolencí

Obětí se stal i mladý Nizozemec Cor Pan, který mířil s přítelkyní na dovolenou. Ještě před startem vtipkoval o reputaci malajsijských aerolinek na svém facebookovém profilu. „V případě, že zmizí, vypadalo takto,“ napsal k fotografii asijského boeingu s odkazem na záhadné zmizení letu MH370.

Panův facebookový profil nyní zaplavují kondolence – a totéž se týká i instagramového profilu jeho vrstevníka, Nizozemce Regise Crolly. Ten před odletem linky Amsterdam - Kuala Lumpur nadšeně sdílel fotografii letenek a pasů, mířil na Bali. Přátelům vzkázal: „Adios amigoz.“

Regis Crolla před odletem sdílel fotku letenek
Zdroj: ČT24/instagram.com/reetje108

Osudným se stal let pro stevarda Sanjida Singha. Původně přitom do spoje vůbec nastupovat neměl, službu si prohodil na poslední chvíli. Nešťastná náhoda je o to krutější, že jeho žena, rovněž letuška, pouze díky prohození směn unikla zmíněné tragédii letu MH370. „Dneska, dneska tu měl být. Jeho matka pro něj připravovala všechna jeho oblíbená jídla,“ říká Singhův otec Jijar.

O štěstí můžou mluvit cestující, který let zmeškali nebo na poslední chvíli změnili plány. Mezi nimi jsou i Simovi, mladý pár ze Skotska. V letadle pro ně zbývalo jediné místo, a tak počkali na jiné. Na zprávy o zřízení letounu reagovali následovně: „Měli jsme na tom letu být. Někdo se na nás musel dívat seshora a říct: Nesedejte na ten let.“ Jejich příběh přinesl The Daily Telegraph.