„Bezpečná zóna“ kolem místa havárie letadla zatím nevznikne

Kyjev – Proruští separatisté a mezinárodní pozorovatelé se zatím nedohodli na vzniku dvacetikilometrové „bezpečné zóny“ v oblasti havárie malajsijského letounu na východě Ukrajiny. Prohlásil to vysoce postavený představitel samozvané Doněcké lidové republiky Sergej Kavtaradze, který tak popřel předchozí informaci ukrajinské tajné služby SBU. Společnost Malaysia Airlines mezitím zveřejnila na svých stránkách národnost všech lidí, kteří zahynuli na palubě sestřeleného letadla. Žádný Čech mezi nimi není.

„Žádná bezpečná zóna nevznikla. Jde o oblast blízko fronty, jsou tam vojenské operace,“ řekl Kavtaradze podle agentury Reuters.

Povstalci ničí důkazy, tvrdí Kyjev

Díky bezpečnému území v oblasti katastrofy mělo být možné identifikovat oběti a předat jejich těla rodinám. Zajistit oblast, kam se letadlo zřítilo, je ale nutné i kvůli vyšetření, kdo je za neštěstí odpovědný. Ukrajinská vláda obvinila proruské povstalce, že se snaží zničit „důkazy o mezinárodním zločinu“ v místě havárie a prý odvezli 38 těl obětí. V pátek nemohli místo zabezpečit před příjezdem mezinárodních vyšetřovatelů pozorovatelé z OBSE, ozbrojenci je doprovázeli na každém kroku. „Měli tam pouze omezený přístup, ne takový, jaký by potřebovali ke své práci,“ upozornil Thomas Greminger z OBSE.

Ukrajina černé skříňky nemá, záchranáři objevili těla 186 obětí

V místech, kde se ve čtvrtek zřítil malajsijský boeing, objevili ukrajinští záchranáři těla 186 z 298 obětí. Podle ukrajinské bezpečnostní rady prohledali pracovníci ministerstva pro mimořádné události v oblasti neštěstí již 18 z celkových 25 kilometrů čtverečných. Povstalci je tam pustili, ale nedovolili jim prý cokoliv odnášet. Mluvčí bezpečnostní rady Andrij Lysenko tvrdí, že ukrajinská strana nemá k dispozici černé skříňky letounu a nemá o nich žádné informace.

Na nedostatečné zajištění oblasti katastrofy na tiskové konferenci v Kuala Lumpuru dnes upozornil tamní ministr dopravy. „Existují náznaky, že zásadní důkazy nezůstaly na místě,“ řekl ministr Liow Tiong Lai. Neumožnit přístup k místu neštěstí je vzhledem k obětem a jejich rodinám nehumánní, dodal.

Trosky malajsijského letadla
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Prozkoumání trosek je pro vyšetřovatele klíčové. Stejně jako černé skříňky, které už jsou podle Kyjeva v rukou Ukrajinců a zamíří před komisi. V ní by měli sedět zástupci Mezinárodní organizace pro civilní letectví, odborníci z Nizozemska, Malajsie a američtí experti. Právě tamní tajné služby přišly se zatím nejpřesnějším scénářem tragédie.

  • „Máme velmi silné důkazy, že to byla raketa země–vzduch typu SA 11, vypálená z oblasti kontrolované proruskými separatisty poblíž hranice. S největší pravděpodobností z ukrajinské strany,“ řekl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Zbývá zjistit, kdo raketu odpálil. Odpovědnost už odmítli separatisté, Kyjev i Moskva. Podle Rady bezpečnosti OSN na to musí odpovědět nezávislé mezinárodní vyšetřování.

Rusko musí přispět k uklidnění situace, jinak hrozí další sankce, varoval Obama

Americký prezident Barack Obama mluvil po telefonu o situaci na Ukrajině s britským premiérem Cameronem i německou kancléřkou Merkelovou. Shodli se, že bude zapotřebí dalších sankcí proti Rusku, pokud Moskva nepodnikne kroky ke zmírnění napětí v zemi. Vyšetřování tragédie pokračuje, komplikují ho ale separatisté.

Lídři Spojených států, Německa a Velké Británie se shodli – teď je to na Rusku. Moskva musí přestat zásobovat povstalce zbraněmi a uklidnit situaci. Pokud ne, přijdou další sankce. „Rusko se doteď touto cestou nevydalo. Místo toho pokračuje v porušování ukrajinské suverenity a podporuje separatisty. Rusko také nedokázalo využít svůj vliv, aby přinutilo rebely k příměří,“ řekl Obama.

Americký viceprezident Joe Biden navíc přidal další podmínku. Rusko musí veřejně vyzvat rebely, aby složili zbraně. Rebelové totiž dál pokračují v bojích, i když se pro ně nevyvíjí příznivě. Ukrajinská armáda při večerní ofenzívě obsadila část města Luhansk, které je baštou separatistů.

V malajsijském letounu bylo méně účastníků konference o AIDS, Malajsie zveřejnila národnost obětí

V malajsijském boeingu bylo výrazně méně účastníků mezinárodní konference o AIDS, než původně média uváděla. Prezidentka pořadatelské Mezinárodní společnosti AIDS (IAS) dnes řekla, že nehodu nepřežilo jen asi šest delegátů. Původní informace uváděly, že leteckou katastrofu nepřežila asi stovka účastníků konference, která v neděli začíná v australském Melbourne. Mezi oběťmi je například bývalý prezident (IAS) a čelný expert na AIDS Joep Lange nebo mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Glenn Thomas.

Společnost Malaysia Airlines zveřejnila na svých stránkách národnost všech lidí, kteří zahynuli na palubě sestřeleného letadla. Jde o 192 Nizozemců (z toho jeden měl nizozemské i americké občanství), 44 Malajsijců (včetně 15 členů posádky), 27 Australanů, 12 Indonésanů, 10 Britů (z toho jeden měl i jihoafrické občanství), po čtyřech cestujících z Německa a Belgie, tři Filipínci a po jednom Kanaďanovi a Novozélanďanovi. Ze seznamu karga zveřejného aerolinkami rovněž vyplývá, že na palubě byla i živá zvířata.

Malaysia Airlines zveřejnila národnost lidí na palubě
Zdroj: ČT24

Ve východoukrajinském Luhansku zuří tvrdé boje

Ve východoukrajinském Luhansku dnes zuří tvrdé boje mezi proruskými separatisty a jednotkami ukrajinské armády. Ukrajinský ministr obrany v pátek sdělil, že armáda ovládla jihovýchodní čtvrti, obyvatelé tvrdí, že proruští povstalci na jihovýchodě města střílejí na všechny strany, často se ozývá minometná palba.