Čečenský vůdce zveřejnil snímek mrtvého teroristy Umarova

Moskva – „Těm, kdo si myslí, že je ta krysa ještě naživu, můžeme ukázat, že je po smrti.“ Těmito slovy čečenský vůdce Ramzan Kadyrov komentoval fotografii mrtvého velitele severokavkazských teroristů Doku Umarova, kterou vystavil na svém profilu na Instagramu. Kadyrov svůj krok zdůvodnil tím, že zprávu o likvidaci vyhlášeného teroristy mnozí zpochybňovali – zvlášť když se podobná informace objevila předtím v médiích již mnohokrát. Později ovšem snímek ze svého profilu stáhl.

Už v polovině ledna oznámil Kadyrov, že Umarov „na 99 procent“ zahynul při jedné z protiteroristických operací. Ruské tajné služby nicméně tehdy teroristovu smrt nepotvrdily. Umarovovu smrt pak 18. března oznámili ruští islamisté s tím, že novým šéfem „kavkazského emirátu“ se po něm stal Ali Abu-Muchammad. Ve videoposelství prohlásili, že Umarov byl „zabit na Alláhově cestě a své přísaze se nezpronevěřil“. Počátkem dubna pak ruská tajná služba FSB potvrdila, že Umarov je skutečně po smrti. Podle ředitele FSB Alexandra Bortnikova byl cílem zvláštní operace, která se uskutečnila už koncem loňského roku.

Umarov se k odbojným islamistům připojil v roce 1994. Na seznam teroristů ho zařadila jak Moskva, tak i Washington a Brusel. Jemu osobně či jeho podřízeným ruské úřady připisují odpovědnost za desítky teroristických akcí, sebevražedných útoků a ozbrojených přepadení policejních stanic a vojenských kasáren. Umarov se v roce 2007 vyhlásil za vůdce „kavkazského emirátu“, jenž by měl zahrnovat celý Kavkaz; Čečensko by mělo být jeho součástí.