Nechceme syrské chemikálie ve Středomoří, demonstrovali Kréťané

Chania (Řecko) – Na protest proti likvidaci syrských chemických zbraní ve Středomoří symbolicky obklíčilo americkou základnu v Chanii na řeckém ostrově Kréta asi 300 demonstrantů. Asi 600 tun nebezpečných chemikálií ze syrského arzenálu likvidují Američané na lodi Cape Ray v mezinárodních vodách Středozemního moře a Kréťané se obávají ekologické katastrofy.

Američané zahájili likvidaci syrských chemických zbraní 7. července, operace by podle Pentagonu měla trvat zhruba 60 dnů. Na lodi Cape Ray, která se pohybuje v oblasti mezi Krétou, Sicílií a Maltou, se nachází 78 kontejnerů s chemickými látkami odvezenými ze Sýrie, včetně yperitu nebo látek určených k výrobě sarinu. Na americkém speciálním plavidle mají být takzvaně neutralizovány, výsledný odpad bude převezen na skládky určené pro nebezpečný materiál ve Finsku a Německu. Podle amerických představitelů nedojde k žádnému úniku plynů ani znečištěné vody do ovzduší či do moře.

Syrská vláda se zavázala k likvidaci chemického arzenálu loni v září. Dohoda ušetřila Damašek hrozby amerického zásahu po údajném chemickém útoku u metropole, při němž byly loni v srpnu zabity stovky lidí. Syrská vláda nasazení chemických zbraní popřela, na dohodu o likvidaci svého chemického arzenálu ale přistoupila. Na převoz i likvidaci syrských zbraní dohlíží mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Vydáno pod