Vdova po kuřákovi vysoudila téměř půl bilionu korun odškodného

Orlando (Florida, USA) – Rekordních 23,6 miliardy dolarů (480 miliard korun) odškodného vysoudila v USA vdova po kuřákovi Cynthia Robinsonová. Během čtyřtýdenního soudního procesu na Floridě její obhájci poukazovali na to, že druhý největší výrobce cigaret v USA RJ Reynolds nedbale informoval kuřáky o nebezpečích konzumace tabáku a návykovosti svých produktů. Tato nedbalost vedla podle nich k tomu, že manžel Robinsonové Michael onemocněl rakovinou plic. Společnost RJ Reynolds se proti rozsudku odvolá.

Michael Robinson kouřil jednu až tři krabičky cigaret denně od svých 13 let. Mnohokrát se prý pokoušel své závislosti zbavit, ale neúspěšně. Zemřel v roce 1996 ve věku 36 let. Společnost RJ Reynolds, která vyrábí cigarety značek Camel, Winston, Pall Mall a Kool, se proti rozsudku odvolá. „Tento verdikt je daleko za hranicí rozumnosti a spravedlnosti,“ podotkl viceprezident firmy Jeffery Raborn. Deník The Guardian k tomu poznamenává, že podobná odvolání většinou bývají úspěšná.

Cílem žaloby bylo zabránit tabákovým společnostem, aby svou reklamní kampaň zaměřovaly na děti a mladistvé, konstatuje jeden z právníků Robinsonové Willie Gary. „Doufáme, že tento verdikt vyšle signál společnosti RJ Reynolds a dalším velkým tabákovým společnostem a donutí je k tomu, aby si přestaly zahrávat s životy nevinných lidí. (…) I když nevysoudíme ani cent – nevadí, pokud se nám podaří zachránit pár životů,“ řekl podle deníku USA Today

Žaloba Robinsonové byla původně součástí hromadné žaloby proti tabákovým společnostem, která vešla ve známost jako kauza Engle. Šlo o první uznanou hromadnou žalobou proti tabákovému průmyslu v USA, kterou inicioval pediatr Howard Engle. Tabákové společnosti byly obviněny, že nesprávně informovaly o rizicích kouření. Soud společnostem v roce 2000 vyměřil pokutu 145 miliard dolarů, které měly být vyplaceny zhruba 700 000 kuřákům. Odvolací soud pak ale o šest let později verdikt zrušil s argumentem, že skupina je příliš nesourodá a že každý z kuřáků sahal k cigaretě z odlišného důvodů. Vyzval proto k podání individuálních žalob a Robinsonová byla jednou z těch, kdo v roce 2008 k tomuto kroku sáhli.

BBC připomíná, že soudy v USA už rozhodly o vyplacení menších odškodných několika kuřákům a jejich rodinám, kterým stačilo prokázat, že byli závislí a že jejich onemocnění bylo způspobeno kouřením.