Odstíny studené války – přetahovaná, kdo za co může

Nezvykle ostrá prohlášení, fakticky obviňující Rusko ze zosnování sestřelení malajsijského letadla, zaznívají z úst nejvyšších představitelů Velké Británie a USA. A ruská strana k tomu nemlčí. Prezident Vladimir Putin dnes obvinil Západ ze „zneužívání tragédie k dosažení sobeckých politických cílů“ a zopakoval, že k neštěstí by nedošlo, pokud by nebyly obnoveny boje na Ukrajině. Podle USA je to přitom Rusko, kdo přímo přiživuje ukrajinský konflikt. A co na to čeští politici? K brzkému rozluštění hádanky MH17 jsou skeptičtí. Podle europoslance Miloslava Ransdorfa za eskalaci konfliktu mohou USA, naopak prezident Zeman se domnívá, že fakta ukazují spíše na ruské separatisty.

„S jistotou lze říci, že kdyby 28. června nebyly na Ukrajině obnoveny bojové akce, k tomuto neštěstí by určitě nedošlo,“ prohlásil Putin. „V souvislosti s tím nikdo nesmí, nemá právo využívat toto neštěstí k dosažení sobeckých politických cílů,“ dodal podle ruské agentury ITAR-TASS. Putin tak reagoval na tvrdá slova západních politiků, kteří neváhali Rusko veřejně nařknout z podílu na sestřelení civilního letadla s 298 lidmi na palubě, a v podstatě tak jen zopakoval tvrzení, jimž se hájil již předešlého dne.

Západ: Rusko zásobuje a cvičí separatisty, je třeba jednat

„V době, kdy se přerušilo spojení s letem MH17, zaznamenali jsme odpálení rakety země–vzduch z území kontrolovaného separatisty. Předpokládáme, že šlo o raketu BUK (SA-11),“ uvádí se v prohlášení americké ambasády v Moskvě. „Existuje nesmírné množství důkazů, jež ukazují na zapojení Ruska, jež dodalo raketový systém a vycvičilo lidi, kteří ho ovládali,“ zdůraznil americký ministr zahraničí John Kerry.

Rusko podle ministra „podporuje separatisty, zásobuje separatisty, podněcuje separatisty a cvičí separatisty“. Podle amerických informací minulý víkend Rusko vyslalo přes hranice na Ukrajinu konvoj 150 vozidel s vojenským zařízením včetně tanků, samohybných děl a obrněných transportérů. Mezi zbraněmi byla prý i raketová odpalovací zařízení a protiletadlové baterie. Konkrétní důkazy však Spojené státy nezveřejnily.

Kerry tak navázal na prohlášení britského ministerského předsedy Davida Camerona, který pro list Sunday Times – ještě předtím než USA přišlo s údajnými důkazy prokazujícími podíl Ruska na sestřelení letounu – vyzval k tvrdému postupu vůči Moskvě, pokud se prokáže její účast na tragédii. „Pokud je to tak, že letadlo sestřelili separatisté, pak si musíme ujasnit, co to znamená: je to přímý důsledek toho, že Rusko destabilizuje suverénní stát, porušuje jeho územní celistvost, podporuje milice, cvičí je a poskytuje jim výzbroj,“ napsal britský ministerský předseda.

Vyšetřování pádu MH17 blokují separatisté, Putin se brání nařčení z podílu Ruska (zdroj: ČT24)

Ještě tvrdší slova volil nový britský ministr obrany Michael Fallon, který ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi vzkázal, aby „se klidil z východní Ukrajiny“, a obvinil Rusko ze „sponzorování terorismu“. „Putin si musí být jist, že Západ bude jednat,“ varoval Fallon. Význam prohlášení britských představitelů ještě stupňuje fakt, že se Britové dosud na adresu Ruska vyjadřovali poměrně zdrženlivě.

Australský premiér: Situace je chaotická, připomíná spíš velký úklid 

Vladimir Putin samozřejmě nemohl nechat slova britských představitelů bez odezvy. Podle tiskové služby Kremlu Putin Cameronovi řekl, že „prvořadou příčinou tragédie je ozbrojená konfrontace na Ukrajině, a to i v oblasti letecké katastrofy… Do ukončení (vyšetřování pádu letadla) je důležité zdržet se jakýchkoli ukvapených závěrů a zpolitizovaných prohlášení,“ dodal.

Ve zvláštním prohlášení podle agentury ITAR-TASS Putin vyzval proruské separatisty, aby mezinárodním expertům umožnili bezpečný přístup na místo neštěstí. „Je nezbytné udělat vše k zajištění bezpečnosti práce mezinárodních expertů na místě tragédie,“ uvedl ruský prezident. Zdůraznil, že je třeba zajistit „úplnou, absolutní bezpečnost“ mezinárodní komise vytvořené pod záštitou Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO), jež je přidružená k OSN.

Přitom právě na komplikování přístupu mezinárodních vyšetřovatelů na místo tragédie si stěžují západní představitelé. Mezinárodní tým expertů se dostal na místo až čtvrtý den po katastrofě, mezitím se množily zprávy podpořené nepotvrzenými odposlechy a videozáznamy, že separatisté manipulují důkazy, které by mohly ukazovat na jejich vinu. „Situace je absolutně chaotická. Připomíná spíš velký úklid na zahradě než forenzní vyšetřování,“ připojil se veřejně ke kritikům australský premiér Tony Abbott.

Hlídky proruských separatistů bránily o víkendu přístupu mezinárodních vyšetřovatelů s tím, že je třeba vyčkat na vyšetřování vedené separatisty. Z blokování práce pozorovatelů se mezitím vzájemně obviňují Kyjev a Moskva. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v rozhovoru s nizozemským ministrem zahraničí Fransem Timmermansem prý přislíbil, že žádné vměšování do práce mezinárodních expertů a pozorovatelů nebude tolerovat. 

„Nechceme dělat definitivní závěry, ale mnoho důkazů ukazuje na odpovědnost Ruska (za pád letadla). Prezident Obama, mezinárodní společenství, tedy prakticky všichni jsou přesvědčeni, že musíme mít neomezený přístup na místo tragédie. A to, že zdaleka nemáme volný přístup, samo o sobě do značné míry vypovídá o vině a zodpovědnosti,“ prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry.

Čeští politici jsou skeptičtí

Čeští politici se shodují na tom, že zásadní je veškeré okolnosti pádu letadla řádně prošetřit. „Příčiny neštěstí je nutné vyšetřit důkladně, nezávisle a s mezinárodní účastí,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který pokládá za absurdní, že by bylo letadlo sestřeleno omylem. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) je k výsledkům vyšetřování skeptický, jen těžko se podle něj někdy stoprocentně vysvětlí, kdo za útokem stál. Naopak František Bublan (ČSSD) si myslí, že USA i Rusko už nejspíš vědí, odkud byla raketa vypálena a kdo ji vypálil.

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) připomněl časové prodlevy při vyšetřování havárie letadla s polským prezidentem u Smolenska a dodal, že vyšetřování dodnes nebylo dovedeno k uspokojivému konci. Zdůraznil, že důležitá je rychlost. Česká republika musí podle něj postupovat jednotně.

Ransdorf: Spojené státy chtějí poškodit Rusko

Jako jeden z mála se na stranu Ruska postavil europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM). Podle něj je nesporné, že za eskalaci situace na Ukrajině mohou Spojené státy. Ty dle jeho názoru investovaly pět miliard dolarů do destabilizace země a jejich cílem je poškodit Rusko a Evropskou unii. „Jsem hluboce přesvědčený, že budeme poměrně brzy znát pravdu. Je ale otázka, zda budou někteří politici ochotni tu pravdu akceptovat,“ řekl Ransdorf, podle něhož je zbytečné démonizovat Rusko.

Europoslanec za KSČM se domnívá, že sankce vůči Rusku nic nevyřeší. „Podstatné je sednout si za jednací stůl a nastolit normální podmínky. Příčina krize na Ukrajině je ekonomická - Ukrajina má dnes jenom 45 % HDP oproti úrovni roku 1992, zatímco démonizované Bělorusko 260 %,“ řekl Ransdorf.

Události, komentáře: Čeští politici k tragédii malajsijského letadla (zdroj: ČT24)

K troskám malajsijského letounu, který se ve čtvrtek na východě Ukrajiny zřítil, míří zahraniční experti - měli by pomoct se zjišťováním příčin tragédie a identifikací mrtvých. Vyšetřování ale zatím nijak nepokročilo - hlavně kvůli separatistům, kteří místo z velké části ovládají. V troskách letadla zahynulo 298 osob, nejvíce z nich pochází z Nizozemska.