Moskva: Máme důkazy, že ukrajinská armáda měla systém BUK

Moskva - Ukrajina měla minulý čtvrtek možnost zasáhnout malajsijský letoun svými protiletadlovými systémy BUK. V oblasti zásahu letadla měla podle představitele ruské armády tři až čtyři tyto baterie. Ráno v den katastrofy podle něj ruské monitorovací služby objevily baterii BUK u obce Zaroščenske, která leží asi třicet kilometrů od místa pádu malajsijského letadla. Ukrajinský prezident Porošenko označil tvrzení Ruska za nepravdivá.

„Místo zásahu malajsijského boeingu raketou bylo v dosahu tří až čtyř protiletadlových systémů BUK ukrajinské armády,“ uvedl náčelník hlavní operativní správy ministerstva Andrej Kartapolov s odkazem na satelitní snímky, které prý má Moskva k dispozici. Fotografie podle ruského generála ukazují rozmístění všech ukrajinských protiletadlových prostředků.

V pondělí 14. července, čtyři dny před katastrofou, ruské družice podle Kartapolova registrovaly ukrajinskou baterii BUK asi osm kilometrů severozápadně od Luhanska. Na snímcích, které na tiskové konferenci ukázal novinářům, je prý vidět samotné odpalovací zařízení i dvě doprovodná vozidla.

Na snímcích téže oblasti, pořízených ve čtvrtek, v den tragédie, už baterie BUK vidět není, řekl ruský generál. Ráno téhož dne se zato baterie BUK objevuje u obce Zaroščenske, která leží těsně vedle území ovládaného povstalci. V pátek, den po katastrofě, už na tomto místě opět není, řekl Kartapolov. „Vzniká otázka, proč se baterie objevila u povstaleckého území bezprostředně před tragédií,“ upozornil novináře představitel ministerstva obrany.

Kyjev přítomnost baterií BUK v oblasti bojů popřel s tím, že letadlo bylo mimo dostřel ukrajinských jednotek. Podle kontroly provedené u jednotek protivzdušné obrany prý žádná ukrajinská raketa neschází, oznámilo den po katastrofě ukrajinské ministerstvo obrany. 

Raketový systém BUK
Zdroj: ČT24/Euromaidan

Pět kilometrů od boeingu se kromě toho pohyboval ukrajinský stíhací letoun Su-25, který pravděpodobně letěl směrem k malajsijskému letadlu, dodal Kartapolov. Zvlášť upozornil, že ukrajinské vojenské letadlo se pohybovalo ve stejné letové hladině, jako civilní Boeing 777. Na palubě ukrajinského stroje prý mohla být raketa vzduch-vzduch typ R 60, která zasahuje cíle do vzdálenosti 12 kilometrů.

V den zkázy dopravního letadla se navíc na jihovýchodě Ukrajiny pohyboval americký „pokusný aparát“, jehož cílem bylo registrovat starty raket, řekl Kartapolov. Objekt se pak prý pohyboval nad místem pádu letadla a kontroloval vzniklou situaci.

Porošenko: Je to lež

„Není to pravda (…). Je to neodpovědné a lživé prohlášení Ruska,“ odmítl informaci o ukrajinském letounu ukrajinský prezident Petro Porošenko. Zdůraznil, že v době, kdy se malajsijský boeing zřítil, v relevantním okruhu byly všechny ukrajinské bojové letouny na zemi. Porošenko zároveň potvrdil ochotu nechat katastrofu vyšetřit mezinárodní komisi. Vinu za údajné sestřelení letounu připsal proruským separatistům, kteří mají podporu Ruska. 

Fotky převozu BUKu z Ukrajiny do Ruska jsou prý podvržené

Veškerá dokumentace týkající se pádu malajsijského letadla bude ještě dnes podle ruského ministerstva obrany předána expertům evropských zemí a Malajsie. Snímky, které údajně dokumentují převoz ruských systémů BUK z ukrajinského území přes hranice do Ruska, jsou podle Kartapolova podvrhem. Rusko žádné takové zbraně, ani jinou vojenskou techniku, separatistům nepředalo. 

Hledání obětí z malajsijského letadla
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Proč byly v oblasti bojů rozmístěny systémy BUK, když nemají povstalci letectvo?

Moskva očekává, že Kyjev předloží na otázky ohledně katastrofy odpovědi. Rusko zajímá například to, proč ukrajinská armáda manipulovala s protileteckým systémem, když povstalci nemají letectvo. „Ukrajina zatím na žádné takové otázky neodpověděla. Očekáváme, že odpovědi přece jen poskytne,“ uvádí se v prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

Ruská média v této souvislosti otiskla deset otázek, které jsou předmětem ruského zájmu:

1. Ukrajinské úřady okamžitě označily za viníky tragédie ozbrojence. Co je základem těchto závěrů?

2. Může Kyjev zveřejnit veškeré detaily o použití baterií BUK v oblasti bojových akcí? Hlavně proč tam byly tyto systémy rozmístěny, když ozbrojenci nemají letadla?

3. Jaké jsou důvody nečinnosti ukrajinských úřadů při sestavování mezinárodní komise? Kdy tato komise začne pracovat?

4. Jsou představitelé ukrajinských ozbrojených sil připraveni předložit zahraničním expertům evidenci raket třídy vzduch-vzduch a země-vzduch a bojových raketových komplexů?

5. Budou kontrolní údaje o pohybech letounů ukrajinského vojenského letectva v den tragédie předloženy mezinárodní komisi?

6. Proč ukrajinští letoví dispečeři připustili, aby letoun změnil trasu na sever směrem k „zóně protiteroristické operace“?

7. Proč nebyl pro civilní letouny zcela uzavřen vzdušný prostor nad zónou bojů, tím spíše, že v daném prostoru neexistovalo souvislé pole radiolokačních navigačních prostředků?

8. Může Kyjev komentovat informace v sociálních sítích od údajného španělského letového dispečera, který pracuje na Ukrajině, podle nichž boeing sestřelený nad Ukrajinou doprovázely dva ukrajinské vojenské letouny?

9. Proč Ukrajinská bezpečnostní služba (kontrarozvědka SBU) začala bez přítomnosti zahraničních představitelů pracovat se záznamy hovorů ukrajinských letových dispečerů s posádkou boeingu a s daty z ukrajinských radarů?

10. Jak bylo přihlédnuto k poučení z předchozí podobné katastrofy ruského Tu-154 v roce 2001 nad Černým mořem? Tehdy ukrajinské vedení do poslední minuty odmítalo odpovědnost ozbrojených sil země za tuto tragédii, dokud nezvratné důkazy vinu Kyjeva neprokázaly.

Obama: Separatisté brání vyšetřování a odstraňují důkazy (zdroj: ČT24)

Podle Obamy mají Rusko a Putin odpovědnost za vyšetřování

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy mají Rusko a zejména prezident Vladimir Putin přímou odpovědnost za to, že východoukrajinští separatisté zastaví ničení důkazů a umožní přístup zahraničních vyšetřovatelů k troskám malajsijského letadla.

Rusko má podle Obamy na východoukrajinské vzbouřence mimořádný vliv, vojensky je cvičí a vyzbrojuje je. „Je proto nyní úkolem Ruska trvat na tom, že separatisté nesmějí vyšetřování (katastrofy boeingu) mařit,“ konstatoval šéf Bílého domu. Brání-li povstalci dál v přístupu k troskám, vzniká otázka, co chtějí schovat, poznamenal prezident.

Pokud bude Moskva povstalce dál podporovat, povede to jen k její další izolaci. „Cena za toto jednání se bude jen zvyšovat,“ varoval Obama. Rusko má podle něj nejvyšší čas, aby opustilo svou politickou strategii na Ukrajině.

Hlavní prioritou Spojených států v nynější situaci je napomoci důstojné přepravě pozůstatků obětí a vyjasnit, co bylo příčinou katastrofy, zdůraznil Obama.