Černé skříňky zamíří na analýzu do Británie

Kyjev – Černé skříňky ze zříceného boeingu, které Malajsie získala od proruských separatistů, budou odeslány do laboratoří ve Velké Británii. Britské laboratoře jsou podle malajsijských úřadů ve vztahu k místu katastrofy nejbližším pracovištěm, které má od Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) povolení k analýze těchto palubních záznamníků. Vyšetřování tragédie probíhá i přímo na místě pádu stroje - povstalci vyhlásili v desetikilometrovém okruhu klid zbraní, aby umožnili mezinárodním expertům práci.

Získání skříněk je považováno za úspěch malajsijského premiéra

Oranžové černé skříňky předal vůdce doněckých rebelů Alexandr Borodaj zástupcům Malajsie dnes ráno. „Tady jsou. Věříme, že odhalí pravdu,“ řekl za přítomnosti početných novinářů v sídle své samozvané Doněcké lidové republiky. Skříňky od něj převzal představitel malajsijských bezpečnostních služeb a pozděj oznámil, že skříňky poputují do laboratoří v Británii. Britský premiér David Cameron už potvrdil, že Británie vyhoví žádosti, aby se vyšetřovatelé leteckých nehod ve Farnborough pokusili dešifrovat údaje ze záznamníků.

Získání skříněk od vzbouřenců, kteří je odmítali vydat Ukrajincům, je považováno za diplomatický úspěch malajsijského premiéra Najiba Razaka; vyjednával o ně sám přímo s vůdcem povstalců, kontakty byly udržovány v utajení – vědělo o nich jen několik osob z premiérova okolí. Malajsie také po celou dobu sestřelení letadla nijak důrazně neodsoudila.

Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman nedávno vyjádřil obavu, že separatisté s černými skříňkami manipulovali. Obsah prý mohli rebelové poškodit. Borodaj si ale vyžádal písemné potvrzení, že boxy se záznamem dat jsou neporušené. Podle odborníka na aviatiku Vladimíra Peroutky se navíc dá zjistit, zda do skříněk někdo vniknul.

Mezinárodní tým zkoumá trosky letadla

Předák separatistů Borodaj odmítl obvinění, že by malajsijský letoun sestřelili právě oni. „To je informační válka. Nemáme technické možnosti ke zničení tohoto letadla. Ukrajince (v Kyjevě) pravda nezajímá,“ konstatoval. Zároveň oznámil, že nechávají místu vyšetřování volný průběh. Zastavení palby k usnadnění vyšetřování katastrofy má podle proruských rebelů platit v okruhu deseti kilometrů kolem místa zřícení letounu společnosti Malaysia Airlines. Oblast s místem dopadu stroje kontrolují ozbrojenci bojující proti ukrajinské vládě.

Mezinárodní tým expertů dorazil na místo pádu už v pondělí. Experti podle Kyjeva během dopoledne detailně prozkoumali a zdokumentovali centrální části trupu Boeingu 777, v jehož troskách minulý týden zahynulo 298 lidí, z toho 193 Nizozemců. Poté se věnovali zkoumání pilotní kabiny. Trosky a pozůstatky obětí má zkoumat celkem 31 lidí: 23 Nizozemců, dva Němci, dva Američané a jeden Brit; tři zástupce vyslalo australské velvyslanectví v Kyjevě.

Australský premiér Tony Abbott prohlásil, že s věcnými důkazy bylo na místě pádu trosek rozsáhle manipulováno: „Po trestném činu přichází zametání stop. Jsme svědky rozsáhlého falšování důkazů, což očividně musí skončit. Není to nehoda, je to zločin.“

I zpravodaj AP na místě katastrofy zaznamenal podezřelé chování místních záchranářů. „Když jsme odcházeli, dělníci s jakýmsi zařízením v roce prohledávali zbytky trupu letadla,“ řekl mluvčí mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michael Bociurkiw. Oblast nebyla nijak chráněna, některé kusy letadla byly očividně oddělené od ostatních nebo přemístěné.

Vlak s ostatky obětí letu MH17
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Kozlov Sergei

Vlak mrtvých přijel do Charkova

Po tvrdém vyjednávání s rebely vyrazil večer z východoukrajinského Torezu do Doněcku vlak s mrazicími vagony, které obsahují těla obětí. Před polednem dorazil do Charkova, kde je vytvořené krizové centrum nizozemského týmu. Vaky s pozůstatky zde budou přeloženy do speciálních kontejnerů. Ty pak ukrajinští zřízenci naloží do nizozemského transportního letounu Herkules C-130. Ve středu by mělo z Ukrajiny odletět prvních 50 těl, zbytek chtějí nizozemci přepravit do konce týdne. Po holandské identifikaci budou pozůstatky převezeny do jednotlivých zemí podle národnosti obětí.

„Je pro nás nejdůležitější, aby se naši lidé vrátili domů. Taky chceme vědět, kdo je za tuto tragédii zodpovědný, a chceme, aby byl hnán před soud,“ prohlásil nizozemský ministr zahraničí Frans Timmermans. Podle české konzulky v Haagu Kateřiny Guryčové počáteční pocity šoku a smutku vystřídal u veřejnosti hněv a rozhořčení, když pozůstalí viděli, „jak nešetrným způsobem se zachází s těly obětí“. Roste také tlak na premiéra, aby ve své rétorice vůči Rusku přitvrdil.

Vlak doprovázelo 16 členů vyšetřovacího týmu z Nizozemska, Malajsie a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). V Charkově je očekával vládní krizový štáb, který řídí ukrajinský ministr pro infrastrukturu Maxim Burbak. Do příjezdu vlaku měli ukrajinští úředníci vyřídit nezbytné formality, aby odlet do Nizozemska nezdrželi.

Vydáno pod