Rusko je jako al-Káida, říká Kyjev a volá muže do zbraně

Kyjev/Doněck - Východem Ukrajiny nadále zmítají boje mezi separatisty a vládními vojsky. Na jih od Doněcka se dnes s vozem odpálil sebevražedný atentátník, Kyjev vyhlásil třetí vlnu částečné mobilizace a Rusko přirovnal k al-Káidě – to vše se děje na pozadí tragédie letu MH17, který se v blízkosti ukrajinsko-ruských hranic zřítil zřejmě po zásahu raketou ve čtvrtek minulý týden.

KYJEV: Další částečná mobilizace

Dekret prezidenta Petra Porošenka o částečné mobilizaci schválil ukrajinský parlament. Stojí v něm, že další brannou akci vyvolaly „rostoucí projevy terorismu, které vedou ke ztrátám mezi civilním obyvatelstvem ve východních oblastech“. Povolání branců, už třetím od zahájení bojových operací, proběhne podle schváleného dekretu během příštích 45 dnů. Posílí armáda i operační složky kontrarozvědky. Dřívější dvě částečné mobilizace vyhlásil ještě na jaře Porošenkův dočasný předchůdce v nejvyšším úřadu Oleksandr Turčynov.

Ukrajinská bezpečnostní rada dnes oznámila, že na ruské straně hranic s Ukrajinou je soustředěno na 40 000 ruských vojáků. Odhady západních expertů, publikované v minulých dnech, hovořily zhruba o čtvrtině. Podle ukrajinských zdrojů ruské velení zvyšovalo stavy vojsk zejména v minulých dnech a přesunulo k hranicím nové jednotky.

Mimořádná schůze ukrajinského parlamentu se potom věnovala katastrofě malajsijského letadla z minulého týdne (o aktuálním vývoji čtěte více zde). Schválené provolání obsahuje ostré protiruské formulace; pád letadla podle zákonodárců zavinili Ruskem podporovaní vzbouřenci. „Dodávky zbraní a vysílání žoldnéřů a vojáků do bojů proti Ukrajině je aktem vojenské agrese. Má všechny příznaky teroristické činnosti, jejímž zosobněním jsou organizace jako al-Káida. Touto cestou se vydaly i Doněcká lidová republika a Luhanská lidová republika,“ uvádí se v dokumentu, který podpořilo 236 z přítomných 263 zastupitelů.

DONĚCKÁ OBLAST: Útok sebevražedného atentátníka

V Doněcké oblasti měl dnes zaútočit sebevražedný atentátník na pozice ukrajinské armády. Podle mluvčího kyjevské „protiteroristické operace“ útočník napadl kontrolní postavení vládního vojska na půli cesty mezi Doněckem a přístavem Mariupol. Mikrobus atentátníka byl plný trhavin, které explodovaly.

Podle ukrajinských médií je útok reakcí na postup ukrajinské armády, která v posledních dnech zatlačuje povstalce v Doněcké i Luhanské oblasti. V pondělí vojáci dobyli důležité město Dzeržynsk, které armáda podle dnešních informací přes noc „vyčistila“ od vzbouřenců. 

V Luhanské oblasti následovalo získání kontroly nad dvojměstím Severodoněck-Lysyčansk, čemuž podle rebelů předcházely tvrdé boje i s nasazením tanků. I nad městem Popasna podle serveru Ukrajinska pravda zase vlaje ukrajinská vlajka.

Pokračovalo také ostřelování pozic ukrajinské armády z ruského území. Vůbec poprvé prý byly armádní jednotky napadeny z moře (ruským plavidlem). 

Jak informovala reportérka ČT Adriana Dergam, ukrajinská armáda zřejmě chystá v oblasti další vojenskou operaci; v blízkosti Doněcka se pohybují vozy s vojenskou technikou a kamiony dělostřelectva.

REAKCE SVĚTA: Červený kříž označil situaci na Ukrajině za válku

Červený kříž dospěl k právnímu názoru, že události na Ukrajině lze oficiálně označit za válečné. „Je to očividně mezinárodní konflikt, takže sestřelení malajsijského letadla je válečným zločinem,“ řekl agentuře Reuters jeden z diplomatů. Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) je přitom garantem takzvaných ženevských dohod, které stanoví pravidla pro vedení válek – a jeho názorem se řídí i OSN (podrobněji zde).

V Bruselu jednají o situaci na východě Ukrajiny v souvislosti s tragédií malajsijského letadla ministři zahraničí členských zemí Unie. Ve hře je stále i rozšíření sankcí proti Rusku. Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka by ale měla EU nejdřív požadovat splnění určitých podmínek: Ruská federace by měla „v řádu dnů“ napomoci nezávislému vyšetřování katastrofy malajsijského letadla nad východní Ukrajinou a také zastavit přesuny zbraní a ozbrojenců do oblasti.

Podle ruského prezidenta Putina by se Kyjev měl řídit zásadami elementární slušnosti a vyhlásit na východě Ukrajiny příměří. Rusko se prý maximálně zasadí o to, aby se příčiny pádu malajsijského letadla podařilo transparentně a objektivně vyšetřit. Bude podle Putina v tomto smyslu působit i na ukrajinské separatisty.

Reportérka ČT z Ukrajiny: Armáda zřejmě chystá další operaci (zdroj: ČT24)