Rakve s oběťmi katastrofy MH17 dorazily do Nizozemska

Kyjev - Na letišti v Eindhovenu přistála první dvě letadla s pozůstatky obětí katastrofy malajsijkého boeingu, který byl minulý čtvrtek údajně sestřelen nad východní Ukrajinou. Pád stroje nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě. Nizozemsko na dnešek vyhlásilo státní smutek.

V Eindhovenu na letadla se 40 rakvemi čekali nejen pozůstalí, ale i královský pár a premiér Mark Rutte. Nizozemský stroj C-130 Hercules přepravil 16 rakví a těsně jej následoval australský letoun C-17 Globemaster s 24 rakvemi. Pozůtatky mají být převezeny na vojenskou základnu Hilversum, kde se odborníci pokusí o jejich identifikaci. Tento proces se může protáhnout až na několik měsíců.

„Najali jsme osmdesát takzvaných rodinných detektivů, kteří mají za úkol nasbírat informace o pohřešovaných lidech. Budou zjišťovat, jestli měli tetování, jestli měli jizvy, budou sbírat i jejich otisky prstů nebo materiál s DNA a vytvoří jejich posmrtný profil,“ prohlásil mluvčí nizozemských vyšetřovatelů. Po identifikaci předají nizozemské úřady ostatky jednotlivým zemím podle státní příslušnosti obětí. 

Královský pár a premiér Rutte při příletu ostatků cestujících z MH17
Zdroj: ČTK/AP/Phil Nijhuis

Letadla s rakvemi dopoledne odletěla z mezinárodního letiště v Charkově. Doprovodila je čestná jednotka ukrajinské armády. Pietního rozloučení se zúčastnili západní diplomaté a zástupci ukrajinské vlády. Letiště bylo pod silnou ochranou ukrajinské armády.

V pěti železničních chladírenských vozech bylo v úterý z východoukrajinského Torezu do Charkova dopraveno asi 200 pytlů s lidskými pozůstatky. Kolik je to mrtvých těl, není zatím úplně jasné. „Na palubě bylo víc lidí, spousta ostatků nám chybí. V této situaci nejsme schopni přiřadit všechny ostatky ke konkrétním lidem,“ uvedl nizozemský vyšetřovatel Jan Tuinder.

Těla obětí dopraví do Nizozemska australské letectvo
Zdroj: ČTK/ANP/Jerry Lampen

Na místě pádu letadla prý zůstávají další ostatky

Při katastrofě minulý čtvrtek zahynulo 298 lidí, z toho 193 Nizozemců. Počet nalezených těl se zastavil na 282. Některá ukrajinská média tvrdí, že u obce Hrabove, kam letadlo dopadlo, stále ještě pozůstatky lidských těl jsou.

Tuto obavu dnes vyjádřil i australský premiér Tony Abbott. „Je docela možné, že mnoho těl stále v horkém létě leží na místě katastrofy. Jsou vystavena manipulacím, vedru a zvěři. To je situace, do níž jsme se dostali,“ řekl Abbott novinářům. Dodal, že některá těla obětí se nejspíš nepodaří nalézt.

Kamiony s chladicími boxy převážejí ostatky cestujících z MH17
Zdroj: ČTK/ANP/Robin van Lonkhuijsen

Ozbrojenci odvážejí letadlo do šrotu

Podle Antona Heraščenka, poradce ukrajinského ministra vnitra, z místa pádu letadla skupiny ozbrojenců vyvážejí hliníkové kusy boeingu a snaží se je zpeněžit ve sběrnách kovů. „Poté, co rozkradli hotové peníze, cennosti, mobilní telefony a kreditní karty, pustili se do své oblíbené činnosti - sběru surovin,“ uvedl poradce. „Hliník z kostry letadla je totiž něco úplně jiného než litinové kryty kanálů nebo hřbitovní kříže,“ dodal. Rozřezávání trupu letadla autogenem prý potvrdil i mluvčí mise evropských pozorovatelů Michael Bociurkiw.

Ukrajinští vyšetřovatelé leteckého neštěstí oznámili, že do Británie dnes dorazily takzvané černé skříňky, které obsahují záznam hlasové a datové komunikace posádky. Aparáty v úterý v Doněcku předal vůdce povstalců Alexandr Borodaj malajsijským expertům. Skříňky jsou údajně v dobrém stavu, zkoumat je budou experti v laboratořích vojenského letiště Farnborough u Londýna.