Návštěvníci muzea se egyptským mumiím kouknou pod obvazy

Londýn - Zatímco ve filmových trhácích mumie obživnou samy od sebe, ve skutečném životě těla uložená tisíce let v sarkofázích ožívají až pod rukama vědců. Ti ve snaze odhalit jejich tajemství a přitom křehká těla co nejméně poškodit, přišli na způsob, jak pomocí počítačové tomografie nahlédnout pod vrstvy tisíce let starých obvazů. Výstava Britského muzea teď odhaluje identitu osmi mumifikovaných těl - včetně replik jejich šperků.

„Nová technologie nám umožňuje virtuálně sloupnout vrstvy mumie a odhalit víc o těchto osmi osobnostech. Zjistíme věk, kdy zemřely, a jejich zdravotní stav,“ říká kurátor muzea Daniel Antoine. Odborníci díky CT dokáží určit třeba i neduhy mumifikované thébské zpěvačky Tamut - tu trápil vysoký cholesterol. „Je zajímavé, že i když žila Tamut před několika tisíci lety, trpěla nemocemi srovnatelnými s těmi současnými,“ říká Antoine. CT vyšetření mumií také s sebou přináší nečekané nálezy: Egypťané podle organizátorů výstavy občas mumifikovali těla mužů v ženských rakvích.

Výstava poodhalí tajemství egyptských mumií (zdroj: ČT24)

V Londýně tak návštěvníci výstavy díky rentgenovým paprskům zažívají fascinující návrat do dob starověkého Egypta, kdy se poddaní všemožně snažili o přízeň faraona. Mumie jsou pro zvědavce atraktivním tématem. Osm mumií pocházejících z Egypta a Súdánu ve Velké Británii zůstane do konce listopadu, kdy výstava končí.

Mumie jsou ale v kurzu i ve své kolébce - Egyptě. V novém muzeu se objeví na 100 tisíc exponátů, mezi nimiž bude hrát prim mumie samotného Tutanchámona.