Další kontroverzní poprava v USA. Vrah umíral téměř dvě hodiny

Florence - Odsouzený vrah Joseph Wood umíral po aplikaci smrticí injekce téměř dvě hodiny. Jeho obhájci se akci snažili marně zastavit. Argumentovali porušením ústavy, protože věznice odmítla zveřejnit, kdo jí poskytl náplň do injekce. Poprava v americkém státě Arizona se zařadila k dalším letošním kontroverzním výkonům trestu smrti.

Pětapadesátiletý Joseph Rudolph Wood byl odsouzen za to, že v roce 1989 zastřelil svou tehdejší přítelkyni a jejího otce. Za mrtvého byl prohlášen až hodinu a 57 minut od chvíle, co poprava ve věznici města Florence začala. Podle svých obhájců prokazatelně dýchal a byl naživu nejméně 70 minut od začátku popravy, obvyklý čas se přitom pohybuje kolem deseti minut.

Obhajoba se na poslední chvíli snažila popravu odložit stížností na údajné porušení ústavy, protože arizonská věznice odmítla zveřejnit, kdo ji poskytl náplň do smrtící injekce. Odvolání ale u federálního soudu neuspělo a podobně dopadla i snaha o zrušení popravy u nejvyššího soudu v jejím průběhu. Podle obhájce Dalea Baiche, který označil popravu za zpackanou, se odsouzenec dlouhé minuty zajíkal a lapal po dechu.

Události: Další nepovedená poprava v USA (zdroj: ČT24)

„Vy vůbec nevíte, co je mučení. Mučivé je vidět vašeho otce ležícího v kaluži krve, vidět vaši sestru ležet v kaluži krve. Ten člověk si to zasloužil,“ říká Jeanne Brownová, sestra a dcera vrahových obětí.

Velcí výrobci léčiv přestali do věznic smrtící látky dodávat

Woodův případ se přidal ke dvěma podobně problematickým popravám z letošního roku. V lednu vězeň v Ohiu umíral 25 minut a jeho obhájci si stěžovali na to, že mu injekce způsobila nesnesitelné utrpení. Koncem dubna pak v Oklahomě kvůli problému se zaváděním smrtelné látky do těla odsouzeného ředitel věznice popravu dokonce zastavil, muž však poté zemřel na infarkt. Arizona používá stejnou kombinaci léků jako Ohio - sedativum midazolam a analgetikum hydromorfon.

Arizona patří k řadě amerických států, které jsou nuceny nahrazovat doposud užívané směsi smrtících léků novými přípravky. Důvodem je postoj velkých výrobců léčiv, především z Evropy, kteří se zavázali neposkytovat americkým věznicím látky, které mají být použity k usmrcování odsouzenců. Zmíněné léky především utlumí dýchací systém a zastaví činnost srdce. Kritici ale tvrdí, že nevyzkoušená farmaka mohou popravovaným způsobit značné utrpení.