Rusko vinu odmítá a kritizuje Pentagon

Moskva – Rusko se důrazně ohradilo proti obviněním, že ve středu sestřelilo raketou dva ukrajinské bitevní letouny operující na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany označilo podobná obvinění za „fantastické pohádky“. Zároveň obvinilo americké ministerstvo obrany, že dosud nepředložilo žádné věcné důkazy o údajné vině ukrajinských separatistů za pád malajsijského boeingu. „Odvolávají se na družicové snímky. Kde jsou? Není vyloučeno, že důkazy teprve, s prominutím, dodělávají,“ citoval moskevský rozhlas náměstka ministra obrany Anatolije Antonova.

Dva letouny Su-25 byly podle ukrajinských zdrojů ve středu sestřeleny ve výšce 5 200 metrů nad Doněckou oblastí a podle předběžných zjištění je zasáhly rakety odpálené z ruského území. Piloti obou strojů se pravděpodobně katapultovali a hledají je armádní záchranáři. K zásahu došlo nedaleko od místa, kde se minulý čtvrtek zřítil malajsijský boeing.

Ruské ministerstvo obrany označilo ukrajinská obvinění za pokus odpoutat pozornost od možného podílu Ukrajiny na zkáze malajsijského letadla. Tvrzení Kyjeva je prý možné zařadit do „knihy armádních aforismů“. Velení ruské armády dnes zároveň zopakovalo kritiku amerického Pentagonu za jeho tvrzení o podílu ruské armády na tragické nehodě malajsijského letadla z minulého týdne. 

Boje na Ukrajině pokračují

Povstalci na východní Ukrajině přešli do protiútoku s cílem dobýt zpět území, která při ofenzivě v posledním týdnu získala pod kontrolu ukrajinská armáda. Rusko je údajně podporuje palbou z děl a raketometů Grad. V Doněcku se bojovalo celou noc, teď se střety rozšířily i na Luhansk. Na straně vzbouřenců je kolem pět desítek mrtvých, ztráty ukrajinské armády jsou ale prý mnohem vyšší.

Ukrajinská armáda zajala 18 povstalců, většinou prý Rusů

Ukrajinská armáda podle krajinské agentury Unian zajala skupinu 18 bojovníků samozvané Luhanské lidové republiky, kterou zadržela při bojích na východě Ukrajiny. Mezi zajatými jsou Rusové, ale také Ázerbájdžánci a jeden Srb, uvedl Unian. Místních lidí z Luhanské či Doněcké oblasti je mezi zadrženými málo. Podle armádního mluvčího Anatolije Prošyna jsou ve skupině i Čečenci. Skupinu zadržel ukrajinský armádní útvar Sever, který se zapojil do bojů o města Lysyčansk, Rubižne a Ščasťa.

Podle zpráv ukrajinského tisku jsou cizí státní příslušníci i na nejvyšších postech povstaleckého velení. To podle nepotvrzených informací nyní převzal Vladimir Anťufejev, který se stal vicepremiérem samozvané Doněcké lidové republiky pro záležitosti obrany. Ruský generál podle agentury Unian působil téměř 20 let v separatistickém moldavském Podněstří jako šéf místní tajné policie KGB. Aparát povstalecké tajné služby se prý nyní snaží vytvořit na východní Ukrajině.