Súdánka, které zrušili trest smrti, přiletěla do Itálie

Chartúm – Súdánka, která byla nedávno zproštěna trestu smrti za odpadlictví od islámu ke křesťanství a později při pokusu opustit zemi obviněna z falšování dokumentů, přiletěla do Itálie, kde ji přijal na půl hodiny i papež František. Brzy prý bude žena pokračovat na cestě do Spojených států, které jí už dříve nabídly azyl.

Letadlo se sedmadvacetiletou Meriam Ishagovou, jejím manželem a dvěma dětmi, z nichž jedno se narodilo ve vězení, přistálo na římském letišti Ciampino. Ve vládním speciálu je doprovázel i náměstek italské ministryně zahraničí Lapo Pistelli, který se prý případem súdánské ženy dlouhodobě zabýval. Už z paluby letadla zveřejnil Pistelli na svém facebookovém profilu fotografii s Ishagovou a dětmi doprovázenou textem „Mise splněna“. Přímo na letišti pak súdánskou rodinu přivítal premiér Matteo Renzi s manželkou a ministryně zahraničí Federica Mogheriniová.

Papež se sešel s Meriam Ishagovou (zdroj: ČT24)

Papež František poděkoval Ishagové za „svědectví víry“ a „pevnost“. Setkáním prý chtěl ukázat svůj soucit se všemi, „kdo trpí kvůli své víře“.

Odvolací soud na konci června zrušil rozsudek, podle kterého měla být Ishagová popravena oběšením. Trest měl být vykonán až za dva roky, protože žena byla v době vynesení rozsudku těhotná. Měla tak mít čas se postarat o své čerstvě narozené dítě.

Meriam Ishagová přiletěla do Itálie
Zdroj: ISIFA/EPA/Claudio Peri

Meriam se narodila muslimskému otci, který však s rodinou nežil. Podle práva šaría se má nicméně otcovou vírou řídit. Matka ji ale vychovala jako křesťanku. Za křesťana se i provdala. Zatčena byla v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo platnost jejího sňatku s příslušníkem jiné víry neuznalo. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května. Předtím dostala možnost vrátit se k islámu, což ale odmítla.

Po propuštění z vězení a zrušení trestu smrti byla Ishagová při pokusu vycestovat ze země znovu zadržena a obviněna z falšování úředních dokumentů. Prokazovala se totiž provizorním jihosúdánským pasem, tedy dokladem země, jejímž občanem je její křesťanský manžel. Její manželství a tedy cizí státní příslušnost ale súdánské úřady neuznávají.

Západní státy, ochránci lidských práv a římskokatolická církev případ Meriam Ishagové ostře kritizovali a některé země nabídly ženě přímou pomoc. Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.

Vydáno pod