Novým iráckým prezidentem je kurdský poslanec Masúm

Bagdád - Irácký parlament dnes zvolil novým prezidentem Iráku Kurda Fuáda Masúma, který patří k nejstarším členům iráckého zákonodárného sboru. Ve funkci nahradí osmdesátiletého Džalála Talabáního, který byl v čele státu po dva mandáty a o třetí se podle ústavy ucházet nemůže.

Masúm patří k zakládajícím členům Vlasteneckého svazu Kurdistánu a byl považován za nejpravděpodobnějšího Talabáního nástupce. Patřil k jeho nejbližším poradcům. Talabání v roce 2012 prodělal mozkovou mrtvici a z léčení v Německu se vrátil před pěti dny.

Fuád Masúm se narodil v roce 1938 v iráckém Kurdistánu a stejně jako Talabání pochází z náboženské rodiny. Oba strávili dětství společně a zůstali blízkými přáteli. Masúm studoval nejprve na kurdských náboženských školách, ve dvaceti letech pak vstoupil na prestižní univerzitu Al-Azhar, kde absolvoval náboženská studia a získal také doktorát. V 80. letech měl velký vliv na usmíření soupeřících kurdských stran a v roce 1992 se stal prvním premiérem Kurdistánu. Po americké invazi v roce 2003 se podílel na vypracování nové irácké ústavy a roku 2004 se stal poslancem. Je ženatý a má pět dcer.

V Iráku se v dubnu konaly parlamentní volby, ale země dosud nemá vládu, jelikož blok premiéra Núrího Málikího dosud koalici nesestavil.

Radikálové v Iráku prý nařídili obřízku žen v Mosulu a okolí 

Radikálové z hnutí Islámský stát nařídili obřízku všech žen a dívek žijících v severoiráckém Mosulu a okolí, tedy na území severního Iráku, které tato skupina ovládá. Oznámila to koordinátorka pro humanitární operace OSN v Iráku Jacqueline Badcocková. Podle ní vydal Islámský stát náboženský edikt, fatvu, která se týká čtyř milionů žen a dívek. „To je v Iráku naprosto nová věc, zejména v té oblasti. Vyvolává to velké obavy a nesmí to být naplněno. Není to vůle iráckého národa ani žen žijících na území ovládaném těmi teroristy,“ řekla Badcocková.

Islámský stát dobývá sever Iráku od června a založil tam stejně jako na severu Sýrie chalífát. Spravovat ho chce v souladu s islámským právem. Hned po obsazení Mosulu jeho lidé doporučili ženám, aby se oblékaly podle muslimského zvyku, tedy zcela se zahalovaly, a aby na veřejnost vycházely co nejméně.

Sunnitští radikálové z ISIL
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA