OSN našla v Mali druhou černou skříňku havarovaného alžírského letadla

Paříž - Experti OSN našli v Mali druhou černou skříňku letadla společnosti Air Algérie, které se zřítilo ve čtvrtek nad severem Mali. Důkazy naznačují, že stroj se po nárazu na zem rozlomil. Francie už dříve vyloučila možnost sestřelení islámskými radikály. Neštěstí nepřežil nikdo ze 118 lidí na palubě.

Místo dopadu stroje v odlehlé poušti už zabezpečili francouzští vojáci spolu s mezinárodními mírovými silami. Francouzský prezident Francois Hollande vyloučil možnost, že by stroj sestřelili islámští radikálové, kteří se v oblasti pohybují - nemají prý potřebné protiletadlové zbraně. Příčinou tak mohou být meteorologické podmínky nebo technická závada. Na místě pracují vyšetřovatelé. „Další věc je, jak identifikovat ostatky a převézt je zpátky do vlasti. Týmy musí mít dostatek času, aby mohli těla shromáždit a identifikovat, pak budou převezena do Francie - všechna těla všech pasažérů,“ dodal Hollande. 

Podle malijské armády jde ale hledání zbytků velmi pomalu. „Co se týče těl, je to těžké. Leží všude v okolí a bude velmi těžké je všechny najít,“ komentoval náčelník generálního štábu v Burkině Faso Gilbert Diendjere. 

OSN našla v Mali druhou černou skříňku (zdroj: ČT24)

Francie přišla při nehodě o 54 svých občanů. Od pondělí bude držet za oběti státní smutek, který potrvá tři dny. Hollande se dnes v Paříži setkal s příbuznými obětí neštěstí a slíbil, že jakmile to bude možné, budou všechna těla převezena do Francie. Zajistí také, že se pozůstalí v určitém okamžiku budou moci vypravit na místo tragédie, aby se mohli lépe vyrovnat se ztrátou.

Vydáno pod