Zakotvení Costy Concordie se stalo v Janově velkou show

Janov - Vrak výletní lodě Costy Concordie dorazil dnes ráno do přístavu v Janově, kde ho čeká sešrotování. Připlutí obřího parníku a remorkérů se v přístavu změnilo ve velkou show - složitý několikahodinový přistávací manévr sledovaly z okolních kopců tisíce lidí, včetně italského premiéra Mattea Renziho.

Loď doprovázená desítkou dalších plavidel k přístavu dorazila už v ranních hodinách. Na palubu Costy Concordie následně vstoupili lodivodi, včetně tamního hlavního lodivoda Giovanniho Letticha, který manévr vplutí vraku do přístavu Voltri koordinoval.

Vrak výletního kolosu se na svou poslední plavbu vydal ve středu od ostrova Giglio, kde Costa Concordia před více než dvěma lety ztroskotala. Konvoj, který tvořily remorkéry a také desítka doprovodných plavidel, urazil 350 kilometrů do Janova bez větších problémů. Před přístavem se vlečné remorkéry od havarované lodi oddělily a byly nahrazeny loděmi, které dotáhly vrak k určenému místu u nábřeží, kde byl zakotven.

Costa Concordia v Janově
Zdroj: ČTK/AP/Antonio Calanni

„Je to jako manévrovat s nákladním autem, které má zatažené brzdy. Je třeba velké síly a opatrnosti,“ vysvětlil Giovanni Calvelli z janovské pobřežní stráže. „Ta loď nemá žádné motory a především ji brzdí 30 plovacích nádrží, kvůli nimž je značně nepohyblivá,“ dodal. Tyto plovací nádrže naplněné vzduchem umožnily zvednout vrak v Gigliu a narovnat, aby se mohl vydat na plavbu do Janova.

„Chyba jednoho člověka může napáchat obrovskou škodu. Taky ale platí, že výjimečné kvality a schopnosti tolika lidí dokáží něco nemožného,“ řekl po zakotvení Costy Concordie italský premiér.

Costa Concordia symbolicky naposledy přistála nedaleko loděnice Sestri Ponente, v níž byla za 450 milionů eur (asi 12,4 miliardy korun) postavena a v roce 2005 spuštěna na vodu. 

Costa Concordia připlula do Janova
Zdroj: Marco Bertorello/ISIFA/AFP

Rozebrání vraku slibuje velké příležitosti

Plánované sešrotování vraku je pro janovský přístav a okolní loděnice požehnáním - slibuje zakázky, investice a pracovní místa. „Janov je ideálním přístavem pro sešrotování Costy Concordie, protože tu byla postavena. Tvrdě jsme pracovali, abychom zaručili ty nejlepší podmínky pro její likvidaci,“ zdůraznil ředitel přístavu Luigi Merlo. Recyklováno má být 80 procent materiálu.

Poprvé v této letní sezoně poznamenané špatným počasím jsou všechny hotely ve městě obsazené. A zástupci hotelové branže vycházejí z toho, že Costa Concordia bude do Janova lákat zvědavce i v následujících měsících. 

Costa Concordia ztroskotala s více než 4 200 lidmi na palubě u toskánského ostrova Giglio v lednu 2012. Příliš se přiblížila ke břehu, narazila na útes a začala nabírat vodu. Při neštěstí zahynulo 32 lidí. Ve městě Grosseto nyní probíhá proces s kapitánem výletní lodi Franceskem Schettinem, který je podle prokuratury za nehodu a smrt osob na palubě zodpovědný.

Costa Concordia dorazila do Janova (zdroj: ČT24)
Vydáno pod