Během bojů o Horlivku zemřelo nejméně 13 civilistů

Kyjev - Při tvrdých bojích ukrajinských sil a separatistů o město Horlivka na východě Ukrajiny dnes přišlo o život nejméně 13 civilistů, včetně dvou dětí. Oznámily to regionální úřady. Zpravodaj listu Ukrajinska pravda ale informoval, že mrtvých je ve městě dvacet až třicet. Boje na východě Ukrajiny dnes znemožnily i příjezd zahraničních expertů na místo pádu malajsijského boeingu (čtěte zde).

„Podle prvních informací zemřelo 13 osob. Je mezi nimi jedno jednoroční a jedno pětileté dítě,“ uvádí se v prohlášení úřadů. 

Mluvčí ukrajinské armády předtím sdělil, že jedna z obytných čtvrtí Horlivky se stala terčem raketové a minometné palby. Podle něj stříleli povstalci.

Ukrajinska pravda citovala svého místního zpravodaje, který hlásil, že palba byla vedena na centrum raketomety Grad z okolí města. „Mezi civilním obyvatelstvem je 20 až 30 mrtvých,“ uvedl reportér a vyjmenoval řadu domů a dalších objektů, které jsou poškozené nebo zničené.

Armáda si chce otevřít cestu na Doněck

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko informoval, že armáda se snaží proruské povstalce z Horlivky vytlačit, protože po jejím ovládnutí se jí otevře cesta z dalšího směru k nedaleké hlavní baště rebelů Doněcku. Dodal, že jednotky jsou už nyní na předměstí Horlivky.

Proruští vzbouřenci jsou vládními silami postupně zatlačováni a stahují se do svých dvou hlavních bašt Luhanska a Doněcka, kde se chtějí postavit na tuhý odpor. Na okrajích těchto metropolí stejnojmenných separatistických oblastí se už také střílí.

Vydáno pod