„Nebojujeme proti židům, ale proti okupantům“

Dauhá - Zatímco Izrael a Hamas na sebe už tři týdny pálí rakety, k vyhrocené situaci se vyjádřil exilový vůdce Hamasu Chálid Mišal. V rozhovoru pro americkou stanici PBS prohlásil, že dřív než bude ochoten bavit se o uznání Izraele, požaduje uznání Palestiny. Hamas podle něj nebojuje proti Izraelcům, protože jsou židé, nýbrž kvůli tomu, že jsou okupanti.

Izrael bojuje od 8. července s Hamasem, který z Pásma Gazy střílí rakety na izraelské území. Konflikt si už vyžádal přes 1 000 obětí. Od neděle je situace klidnější vlivem muslimského svátku. 

Podle Mišala by měl nejprve uznat Izrael Palestinu, pak by to šlo i opačně.

Analytik Metropolitní univerzity Břetislav Tureček 

„Nadčasově je to velmi zajímavý argument, který nezaznívá poprvé. Víme, že v hnutí Hamas jsou politici, kteří už dlouhou dobu říkají, že jsou ochotni uznat Izrael, ovšem v hranicích z roku 1967, to znamená, že Východní Jeruzalém, stejně jako západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy by byly součástí palestinského státu.“ 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale před pár dny prohlásil, že si nedovede představit, že by se Izrael vzdal kontroly nad Západním břehem Jordánu. „Jinými slovy řekl, že Izrael nepočítá s vytvořením palestinského státu,“ upozornil Tureček.

„Nejsme fanatici, nejsme fundamentalisté. Nebojujeme proti židům proto, že jsou židé. Nebojujeme proti žádné rase, bojujeme proti okupantům. Já jsem ochoten žít společně s židy, křesťany, Araby i Nearaby. Nemohu ale žít ve společnosti okupantů,“ sdělil Mišal v rozhovoru pro PBS, který televize celý odvysílá během dneška.  

Na opakované dotazy o uznání Izraele jako židovského státu Mišal odpověděl vyhýbavě. „Palestinci rozhodnou o své politice, jakmile budou mít vlastní stát. Nemůžete se mne ptát na to, co bude v budoucnosti. Palestinci budou mít slovo, až budou mít stát a nebudou žít pod okupací,“ řekl.  

Mišal žije v exilu v Kataru a vyjednávat o případném ukončení nynějšího konfliktu za ním jezdí prostředníci. Izrael řadí Hamas k teroristickým organizacím a přímá jednání s ním odmítá. 

Ve válce v roce 1967 obsadil Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy, což jsou území, na nichž by podle mírových rozhovorů měla vzniknout Palestina. Hamas ve své chartě Izrael neuznává, a pokud hovoří o Palestině, má na mysli Palestinu z doby před vznikem Izraele v roce 1948.

Analytik k Izraeli a Hamasu: Obě strany bojují o politickou prestiž (zdroj: ČT24)