USA bojují s počasím, na pláži v Kalifornii zabíjel blesk

Los Angeles – Kalifornie bojuje s rozsáhlými lesními požáry. Způsobily je prudké letní bouřky. K dosud nejhorší tragédii nicméně došlo v Los Angeles, kde blesk uhodil přímo na pláž. Jednoho člověka zabil a nejméně osm dalších zranil.

Klidné odpoledne na vyhlášené pláži Venice Beach se změnilo v tragédii. Přímo mezi desítky lidí udeřil silný blesk. Nejhůř skončili ti, kteří byli ve vodě. „Cítil jsem, jako by mě někdo uhodil zezadu do hlavy. Proletělo mi to pravou stranou těla, dostal jsem křeč do lýtek a upadl na zem. Podíval jsem se nahoru a všichni kolem padali,“ popsal muž zasažený bleskem.

Na místo okamžitě vyrazili hasiči a záchranáři. Z vrtulníků pátrali po těch, které mohl blesk zasáhnout ve vodě. Museli hledat i omráčené potápěče. „Támhle vytáhli dalšího potápěče a oživovali ho. Znělo to jako sonický třesk. Doslova to otřáslo budovami i námi okolo,“ vzpomínal jeden ze svědků neštěstí.

Jak uvedl server BBC, obětí blesku se stal dvacetiletý mladík. Přesná příčina jeho smrti se nicméně bude ještě prověřovat.

Na losangeleské pláži zabíjel blesk (zdroj: ČT24)

Několik stovek kilometrů severně od Los Angeles zase bojují hasiči s požárem v Yosemitském národním parku. Ten se během neděle rozšířil na čtyřnásobnou plochu a přinutil úřady evakuovat stovku domácností.

Blesky a vichr škodily i v dalších státech – například v Knoxville ve státě Tennessee těžce poškodily nejméně deset domů. V Michiganu pak blesky a přetrhané elektrické vedení zapálily několik budov. A ve státě Wisconsin padaly z nebe kroupy velikosti tenisových míčků, které zničily stovky oken a potloukly karoserie desítek automobilů.