V Tripolisu hoří palivové nádrže, hrozí katastrofa

Tripolis – Obrovský požár ve skladu paliv nedaleko mezinárodního letiště v Tripolisu se vymkl kontrole. Po raketovém útoku hoří již dvě obří palivové nádrže. Celkem je ve skladu uloženo více než 90 milionů litrů paliva. Místní úřady varovaly, že v případě výbuchu hrozí humanitární a ekologická katastrofa. Libye požádala o mezinárodní pomoc.

„Ocitl se mimo kontrolu. Byla zasažena i druhá nádrž,“ řekl o požáru mluvčí libyjské státní ropné společnosti NOC, které sklad patří. Hasiči bojovali s ohněm několik hodin, ale bez výsledku. Nakonec vyčerpali zásoby vody a museli místo opustit.

Země jako Itálie a Řecko jsou prý připraveny poslat do boje proti nebezpečným plamenům leteckou pomoc, ale pouze za podmínky, že v místě ustanou boje mezi soupeřícími milicemi. „Snažíme se spojit s oběma stranami a přesvědčit je, aby boj zastavili,“ dodal mluvčí NOC.

Libyjská televize vyzvala k evakuaci obyvatele města bydlící v okruhu pěti kilometrů od letiště kvůli nebezpečí exploze. Mnoho lidí již výzvu uposlechlo.

Boje v Libyi
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Libye se tento měsíc ocitla na pokraji občanské války. Na řadě míst zuří tvrdé boje; experti je hodnotí jako jedny z nejtěžších od revolučního roku 2011, kdy byla svržen Muammar Kaddáfí. Vláda není schopna nastolit pořádek. Kvůli poslední vlně násilí stáhly USA ze země svůj diplomatický personál a řada dalších zemí doporučila svým občanům z Libye odjet.

Česká republika zatím svůj diplomatický sbor nestahuje a situaci v zemi pozorně sleduje, ujistila mluvčí tuzemského ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová. Dodala, že pro české občany nadále platí varování před cestami do celé Libye včetně hlavního města.

V Tripolisu se boje mezi milicemi soustřeďují již dva týdny na ovládnutí letiště, od 13. července je proto uzavřené. Minulý týden jen v těchto lokálních bojích zemřelo podle BBC nejméně 97 lidí. Každodenním bojům mezi znepřátelenými skupinami ozbrojenců je vystaveno i město Benghází.