Během války v Kosovu se kvůli orgánům zabíjeli srbští zajatci

Brusel – Existují „solidní informace“ o zabíjení zajatců v Kosovu v 90. letech za účelem prodeje jejich orgánů. Dospěl k tomu americký prokurátor Clint Williamson, který by pověřen vyšetřováním zločinů během kosovského konfliktu z let 1998-1999. Kosovskou osvobozeneckou armádu již dříve z obchodu s orgány obvinila i Rada Evropy. Vyšetřovatelé ale nemají dostatečné důkazy k obvinění konkrétních osob. V Bruselu dnes ale zároveň prohlásil, že vůdci albánských povstalců různými zločiny prakticky prováděli organizované čistky Kosova od srbského a romského obyvatelstva.

Kosovo: Zločiny proti lidskosti (zdroj: ČT24)

Williamsovo vyšetřování na zprávu Rady Evropy přímo navazuje. Podle ní povstalecká osvobozenecká armáda (UÇK) praktikovala v Kosovu a Albánii obchod s lidskými orgány zajatých Srbů a kosovských Albánců, kteří nesouhlasili s jejími praktikami. UÇK za kosovské války řídila zajatecké tábory na hranici s Albánií a do prodeje orgánů byli zapojeni údajně i její velitelé. Autor dokumentu Dick Marty z obchodování obvinil i samotného kosovského premiéra Hashima Thaçiho.

Zločiny nebyly akty jednotlivců

Podle amerického prokurátora jsou přesvědčivé důkazy o tom, že „tyto zločiny nebyly akty ničemných jednotlivců, kteří by se na tom sami domluvili, ale spíš byly prováděny organizovaným způsobem a byly posvěceny některými jednotlivci v nejvyšším velení UÇK“.

Zločiny vyústily v čistky proti srbské a romské populaci

V otázce obchodování s lidskými orgány dnes Williamson nikoho nejmenoval a nepotvrdil ani, že šlo o stovky obětí. Dvouapůlleté vyšetřování podle něj potvrzuje také zprávy ochránců lidských práv o tom, že lidé z UÇK pronásledovali Srby, Romy a příslušníky dalších menšin. Vyšetřovatelé prý budou schopni sestavit obvinění některých vysokých představitelů UÇK za spáchání zločinů, k nimž patří vraždy, únosy lidí, kteří pak zmizeli, dále provozování zajateckých táborů a také sexuální násilí.

Tyto zločiny „efektivně vyústily v rozsáhlé čistky namířené proti srbské a romské populaci v oblastech Kosova ležících jižně od řeky Ibar s výjimkou malých roztroušených enkláv menšin“, konstatuje se podle listu The Guardian ve zprávě speciální skupiny vyšetřovatelů Evropské unie (SITF), o níž Williamson informoval.

Na Williamsonovo oznámení reagovala organizace ochránců lidských práv z Amnesty International (AI). „Pro rodiny 400 kosovských Srbů, které pravděpodobně UÇK unesla a převezla do Albánie, kde byli asi zavražděni, je to krok směrem ke spravedlnosti,“ sdělil Sian Jones z AI. Dodal, že „EU a kosovské úřady musejí co nejrychleji nechat zřídit speciální soud, protože průtahy zajistí pachatelům beztrestnost a odradí potenciální svědky“.

Martin Dvořák, generální konzul v New Yorku, který pracoval v Kosovu v roce 1999 až 2002 a napsal knihu Kosovo na vlastní kůži

„Kosovo jako jedna z nejdivočejších součástí Balkánu je drsná krajina, kde panují poměrně jinačí zvyky a kultura, než na jakou jsme zvyklí. Platí tam zákon odplaty – vendeta je velice jasně strukturalizovaná, téměř legalizovaná. Nový nález mě tak příliš nepřekvapil. Válka vždy přináší excesy a téměř na všech stranách se objeví někdo, kdo během války spáchá podobné zločiny. Shoduji se se závěrem zprávy, že velitelé zřejmě spáchali zločiny proti lidskosti a mají jít před soud, na druhou stranu nelze zpochybnit, že jejich boj byl bojem osvobozovacím a spravedlivým a měli právo hájit zemi před genocidou, kterou páchali Srbové.“

Státy bývalé Jugoslávie
Zdroj: ČT24
  • Za kosovské války v letech 1998 až 1999 přišlo o život na 10.000 lidí. Ukončila ji až intervence NATO, která přinutila Srbsko skončit boj proti kosovským separatistům a stáhnout své vojáky z Kosova. Srbsko nezávislost své bývalé provincie neuznává.
Vydáno pod