Šokující kamerové záběry - V rumunské školce mlátili děti

Bukurešť - Tahání za vlasy i za ruce, cloumání a strkání. Případ rumunské soukromé školky, kde kamery zachytily nevybíravé chování učitelek vůči svěřencům, vyšetřuje policie a sociální pracovníci. Rodiče hovoří o týrání.

Týrání dětí v rumunské školce (zdroj: ČT24)

Výchovné metody vyděsily jednoho z otců, který si odpoledne pustil živé záběry na webu školky v černomořském městě Constanta. V tu dobu bývají kamery normálně vypnuté. „Člověk, který má správu kamer a jejich vypínání na starosti, nebyl tehdy dva dny v práci a kamery celou dobu natáčely,“ prohlásil právník zastupující rodiče. 

Děti byly vláčeny po podlaze a bity, když odmítaly usnout. Vychovatelky jim prý také dávaly červené víno, aby usnuly, nebo kávu, aby se naopak probudily, když byl čas, aby si je rodiče vyzvedli. Na záznamu je údajně možné slyšet jednu z pracovnic, jak křičí: „Pokud neuděláte, co říkám, dostanete ránu do hlavy. Když nepůjdete spát, pořádně vás praštím a vykopnu ven do zimy.“

Školka se nedá jen tak zavřít 

Z „Malého království“, jak si školka říká, odcházely už dřív děti s modřinami. Učitelky vše vysvětlovaly rvačkami. Teď je rodiče žalují a už půl roku žádají, aby školku zavřeli. „Není to vlastně školka, ale soukromá společnost, se kterou rodiče uzavírají smlouvu,“ podotkl školní inspektor. 

Na takové podniky přitom zákon nestačí. Dokud policie incident neuzavře, „Malé království“ může děti hlídat a vychovávat dál. „Školní inspekce nemůže tato soukromá zařízení vyšetřovat ani pokutovat nebo trestat,“ poznamenal inspektor. 

Právník také oznámil, že rodiče požadují kromě vyšetřování po majiteli školky i náhradu škody. „Jak si dovedete asi představit, byl to pro ně šokující zážitek. Do školky chodí tak 60 dětí. Máme záběry jen ze dvou dní, ale je zřejmé, že se to tam děje delší dobu,“ prohlásil advokát. 

Podobné případy se ve světě objevily za poslední rok už několikrát. Skrytá kamera už odhalila třeba bití dětí v Číně.