Palestinské zdroje: 17 mrtvých a 160 zraněných po útoku Izraele na tržiště

Jeruzalém/Gaza - Izrael bombardoval cíle v Gaze i přes několikahodinové humanitární příměří, které vyhlásil. Při útoku na tržiště zemřelo podle Palestinců nejméně 17 lidí, dalších 160 bylo zraněno. V raketové palbě na Izrael pokračoval také Hamas, protiraketová obrana nad městem Aškelon sestřelila dvě rakety. OSN už zvýšilo varování před kolapsem v největším uprchlickém táboře na severu Gazy - tamní kapacity už jsou totiž prakticky vyčerpány.

Izrael sice vyhlásil humanitární přestávku, ovšem s výhradou, že bude pokračovat v operacích na místech, kde se bojovalo dosud. Hamas to označil za zbytečné příměří, určené pouze médiím. Kromě tržiště byl v době příměří terčem útoků také Chán Júnis na jihu Pásma, kde přišlo o život sedm lidí. Na tržišti bylo v době náletu mnoho Gazanů, kteří byli přesvědčeni, že jsou v době příměří v bezpečí.

Izraelská armáda od půlnoci zaútočila na více než 100 cílů. Bylo mezi nimi i pět mešit, které prý sloužily jako skladiště zbraní. Vojáci rovněž zničili tři tunely a objevili další, ve kterém bylo ukryto velké množství útočných pušek a granátů. Při jednom z útoků zemřelo na jihu Pásma Gazy osm členů jedné rodiny. Izraelská armáda také prý zničila tři mešity ve městě Gaza, v palestinském uprchlickém táboře Šátí a ve městě Rafáh.

Naprostá většina Izraelců operaci v Gaze schvaluje

Izraelský ústav Democracy Institute ve svém průzkumu zjistil, že 95 procent židovských občanů považuje operaci v Gaze za oprávněnou. Jenom necelá čtyři procenta lidí jsou toho názoru, že Izrael používá nepřiměřenou sílu.

Izrael dostane od USA zásilku zbraní

Stanice CNN oznámila, že Izrael požádal USA o doplnění munice. Amerika prý souhlasila. Podle Pentagonu půjde o různé druhy nábojů, které Izraeli došly. Jde o zásilku v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (24 miliard korun).

Izrael v rámci operace zatkl několik desítek členů Hamasu. Jeden z nich při výslechu přiznal, že se zúčastnil výcviku v únosech, přepadech tanků a používání paraglidu. Spolu s deseti spolubojovníky se prý cvičil v létání v Malajsii. Ukázal rovněž vyšetřovatelům pozici odstřelovače v jednom patře budovy Červeného kříže.

OSN viní Izrael z lhostejnosti k uprchlíkům

Podle palestinských údajů přišlo dalších 20 lidí o život při ostřelování školy Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) na severu Pásma v uprchlickém táboře Džabalíja. Dalších 125 utrpělo zranění. OSN viní Izrael z toho, že na objekt útočil i s vědomím, že se v ní zacházejí uprchlíci. „Zkoumali jsme krátery a další způsobené škody. Z předběžného vyšetřovaní vyplývá, že školu, ve které se skrývalo 3300 uprchlíků zasáhlo izraelské dělostřelectvo,“ prohlásil mluvčí úřadu pro palestinské uprchlíky.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun útok označil za neospravedlnitelný. „Je třeba zjistit, kdo je odpovědný, a zjednat spravedlnost,“ řekl. Podle mluvčí izraelské armády na vojáky zaútočili z pozic v okolí školy militanti, a oni tak jen opětovali střelbu.

Jedna ze tříd školy v Džabalíje po náletu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Zařízení OSN vytvořené pro přechodný pobyt uprchlíků z nejohroženějších míst již navíc hlásí nedostatek místa. Dosud jej zaplnilo zhruba 200 tisíc lidí, a přístřeší pro další zájemce proto není zajištěné. Většina obyvatel se navíc musí obejít bez elektřiny - jediná elektrárna v oblasti totiž byla zničena. Nefunkční čerpadla mohou způsobit i akutní nedostatek pitné vody.

Džabálija, která je pod izraelskou palbou již více než 24 hodin, je největším uprchlickým táborem v Pásmu Gazy. „Už nikde není bezpečno, ani v domech ani ve školách,“ svěřila se agentuře Reuters palestinská žena, která v ostřelované škole našla útočiště. „Co říci světu? Pomozte nám najít řešení, jsme bezbranní civilisté a děti,“ dodala.

Izrael dál cílí na tajné podzemní tunely

Cílem izraelské operace je také obsadit tunely, které palestinští extremisté využívají k útokům. Jeden z nich odhalila na severní hranici Gazy. Krátce poté ho vyhodila do povětří. Velení radikálů ve snaze demoralizovat izraelské vojáky nechalo odvysílal záběry, na kterých palestinští ozbrojenci tunelem proniknou na izraelské území a pozabíjí vojáky.

Egyptští prostředníci mezitím dále pracují na návrhu na klid zbraní. Izraelci se ale dohodě spíše brání - se svým návrhem příměří se stal terčem kritiky i americký šéf diplomacie Kerry. „V posledních dnech jsem mluvil s izraelským premiérem několikrát denně. A naše rozhovory nadále pokračují. Naším cílem jen snížit co nejvíce ztráty na životech civilistů,“ prohlásil americký ministr zahraničí.

Naftali Bennet, izraelský ministr financí

„Ze světa k nám přicházejí hlasy, že jednáme nepřiměřeně. Říkají nám, že máme právo se bránit jen teoreticky. Ale prakticky se nám snaží jen svázat ruce, abychom se bránit nemohli.“

Zprávy o příměří v úterý odmítl i šéf ozbrojené složky vládního palestinského Hamasu. Izrael zahájil ofenzivu před 23 dny - právě v reakci na raketové útoky tohoto radikálního křídla. Od začátku operace se počet palestinských obětí vyšplhal přes 1 200. Na izraelské straně zahynulo přes 50 vojáků a tři civilisté.