Novou vlnu islámské ofenzivy v Benghází nepřežilo 75 lidí

Tripolis - Nejméně 75 lidí přišlo o život během dvoudenních bojů mezi islamistickými skupinami a vojáky o základnu v libyjském Benghází. Islamistické skupiny mají po několika dnech bojů pod kontrolou základnu speciálních sil, uvedla agentura AFP. Jednotka speciálních sil je jednou z několika málo brigád libyjských ozbrojených složek a její základna je hlavní armádní základnou v Benghází.

Obsazení velitelství základny ohlásila koalice sdružující některé islamistické skupiny. Armádní zdroj AFP poté potvrdil, že základna padla do rukou islamistů. Je prý mezi nimi také uskupení Ansar aš-Šaría, které Washington řadí mezi teroristické organizace.

Tvrdé boje se v Libyi odehrávají už čtrnáct dní a soustřeďují se nejen na Benghází, ale i na hlavní město Tripolis. Benghází z velké části ovládají milice, které se podílely na svržení diktátorského režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011. Město je téměř denně dějištěm bojů mezi znepřátelenými skupinami ozbrojenců.

Ambasádu vyklízí také Francie

Svou ambasádu v Libyi dnes dočasně uzavřela Francie a evakuuje své občany. Už v neděli přitom vyzvala své občany v Libyi, aby ze země odešli. Diplomatické vztahy s Tripolisem dočasně povede z Paříže. Dnes evakuovala pomocí vojenské lodě svého velvyslance a dalších 54 Francouzů. Pomohla odejít z Libye také osmi Britům.

Spojené státy evakuovaly zaměstnance své ambasády již v sobotu. Lidé jeli auty a na jejich bezpečnost dohlížela vojenská letadla. K odchodu z Libye vyzvaly své občany i další země, například Británie, Německo, Nizozemsko a Itálie.