Vůdci Rudých Khmerů stojí před novým soudem

Phnompenh – Dva nejvyšší přímí aktéři represivního režimu Rudých Khmerů v Kambodži jsou opět účastníci soudního procesu. Ideolog režimu Nuon Chea a někdejší premiér Khieu Samphan jsou již od roku 2011 mezinárodním tribunálem souzeni za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Nový soudní proces zahrnuje obvinění z genocidy v souvislosti s vraždami menšinových Vietnamců a muslimských Čamů, píše server BBC.

Kambodža chce uzavřít nejtemnější kapitolu své historie (zdroj: ČT24)

Případy jsou řešeny odděleně, aby se soud urychlil. Oba obvinění jsou totiž již staří a je riziko, že zemřou, než bude nad nimi vynesen rozsudek. Verdikt v prvním případu je očekáván 7. srpna a prokuratura žádá pro khmerské vůdce doživotní trest vězení.

Jediným představitelem odsouzeným mezinárodním tribunálem za zvěrstva Rudých Khmerů je zatím někdejší velitel nechvalně proslulé věznice S-21 tohoto maoistického režimu Kang Kek Ieu, který dostal doživotí. Vůdce Rudých Kmerů Pol Pot zemřel v roce 1998. 

Obvinění čelili také bývalý ministr zahraničí Ieng Sary a jeho manželka, někdejší ministryně sociálních věcí Ieng Thirith. Ieng Sary ale loni v březnu zemřel a Ieng Thirith byla propuštěna na svobodu, protože trpí Alzheimerovou chorobou a není velká naděje, že by ještě byla schopna stanout před soudem. 

První soudní proces se převážně soustředil na zločiny páchané na městské populaci, která byla násilně převážena do venkovských pracovních táborů. Rovněž pak řešil hromadné zabíjení vojáků, kteří proti Rudým Khmerům bojovali. Druhý proces se zaměřuje na roli, kterou osmaosmdesátiletý Nuon Chea a třiaosmdesátiletý Khieu Samphan hráli při vyvraždění desítek, možná i stovek tisíc lidí z etnických menšin žijících v Kambodži. Proces se bude zabývat také nucenými manželstvími a znásilněními.

Ultralevicové hnutí Rudých Khmerů vládlo v Kambodži mezi roky 1975 a 1979. Za jeho vlády bylo v zemi zabito nebo zemřelo v důsledku hladomoru nejméně 1,7 milionu lidí.