Izrael válčí s Hamasem i v médiích - pomocí čísel a emotivních záběrů

Tel Aviv/Gaza - Zatímco boje mezi Izraelem a Hamasem neutichají, obě strany konfliktu se snaží prostřednictvím propagandy získat na svou stranu veřejné mínění. Izrael nejprve zveřejnil záběry jednoho z tunelů, kterým radikálové pronikali do Izraele. Tunel byl poté zničen. Velení radikálů zase ve snaze demoralizovat izraelské vojáky ukázalo záběry, na nichž palestinští ozbrojenci tunelem proniknou na izraelské území a pozabíjí vojáky. A válčí se i na sociálních sítích - hromadí se čísla i obrázky, které mají protivníka zesměšnit, případně vyvrátit jeho tvrzení.

Izraelská armáda od půlnoci zaútočila na více než 80 cílů. Vojáci zničili také tři tunely a objevili další, ve kterém bylo ukryto velké množství pušek a granátů. Záběry z jednoho z tunelů a jeho následnou destrukci Izraelci zveřejnili na internetu.

„Tunely se používaly už ve starém Řecku k útoku na různá opevnění. Budování různých tunelů bylo velmi prestižní. Poskytují ochranu – to je záležitost jak Vietnamu, tak i Palestiny,“ konstatoval vojenský analytik Martin Koller. V sofistikovaných palestinských tunelech má být až 600 tisíc tun betonu. „Je to výsledek přístupu hlavně EU a některých arabských zemí k Palestincům. Dodávají jim materiál, který se ve velkém zneužívá na teroristické útoky,“ podotkl Koller.

Tunely jsou podle Kollera dlouhé asi kilometr a nacházejí se v hloubce 30 metrů. Jedná se o 15kilometrové pásmo. „Odhalit se dají buď zemním radarem, nebo pomocí otřesových senzorů,“ dodal analytik.

Proizraelská propaganda: Raketový útok na tunel (zdroj: ČT24)

Brigády Kásam zase ukázaly videozáznam útoku svých bojovníků na izraelské vojáky. Jde údajně o záběry z pondělního napadení izraelského vojenského stanoviště u kibucu Nachal Oz, při kterém přišlo o život pět vojáků.

Na záběrech jsou vidět palestinští radikálové procházející tunelem vedoucím na území židovského státu a následně se schovávající za zdmi stanoviště. Poté kamera zabírá přestřelku s izraelskými vojáky. Na závěr ozbrojenci z místa incidentu utíkají zpět do tunelu a ukazují zbraň, kterou ukořistili.

Na internetu se také objevilo video, na němž Izraelci během pouhé hodiny vybombardují velkou část palestinského sídliště. Podle webu Echo24 zveřejnila záznam na Twitteru blízkovýchodní zpravodajka serveru Buzzfeed Sheela Frenkelová. Pořízeno mělo být někdy před nedělním dvanáctihodinovým příměřím (video ZDE).

Analytička Irena Kalhousová

„Izrael mediální válku nikdy vyhrát nemůže, protože je silnější, má lépe zabezpečenou domácí frontu – to znamená, že Izrael nemůže konkurovat obrázkům, které přicházejí z Gazy – obrázky mrtvých dětí. Na druhou stranu Izraelci budou vždy tvrdit: Jak byste reagovali vy, kdyby na vaše města létaly rakety a nepřítel se ukrýval mezi civilním obyvatelstvem? Armáda a politici jsou pod velkým tlakem Izraelců, aby s tou situací něco dělali.“

Propalestinská propaganda: Útok na izraelské vojáky (zdroj: ČT24)

Sociální sítě jako nástroj propagandy

Se zintenzivněním bojů mezi Izraelem a ozbrojenci v Pásmu Gazy oživily obě strany konfliktu také boje na sociálních médiích, které probíhaly už během poslední izraelské ofenzivy v Gaze v roce 2012. Twitter, Youtube a Facebook zaplavila řada příspěvků, které mají přesvědčit lidi, že právě oni jsou v právu.

Protipalestinská versus propalestinská propaganda
Zdroj: ČT24/BBC

Odstartovala tak válka čísel. Izraelské obranné síly (IDF) na svém twitterovém účtu poskytují každý den v reálném čase aktualizace, co se týká počtu raket, které byly vystřeleny z Gazy. Objevují se tu tweety typu: „Iron Dome zachytil dalších 7 raket nad Aškelonem“.

Protipalestinská propaganda
Zdroj: ČT24/BBC

Brigády Hamasu Kásam zase na Twitteru vedou údaje o izraelských leteckých úderech. Toto vojenské křídlo Hamasu má několik účtů v různých jazycích – v arabštině i hebrejštině, některé z nich ale byly pozastaveny.

Pomocí heštegů #GazaUnderAttack, #Gaza, #StopIsrael a #PrayForGaza se snaží hájit jednání Hamasu a upozorňují na kritickou situaci palestinských civilistů. Oběti nejsou pouhá čísla, varují.

Propalestinská propaganda
Zdroj: ČT24/BBC

Obě strany konfliktu se na sociálních sítích snaží prostřednictvím nejrůznější grafiky prokázat svou verzi událostí a snaží se vyvrátit tvrzení protivníka.

Protipalestinská versus propalestinská propaganda
Zdroj: ČT24/BBC

Konflikt mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas se vyostřil po únosu a vraždě tří izraelských mladíků na Západním břehu Jordánu a následném zabití palestinského chlapce v Jeruzalémě. Území Izraele je pod neustálou raketovou palbou, izraelské letectvo útočí zpět na cíle v Pásmu Gazy a zahájilo rovněž pozemní operaci.

Od začátku izraelské operace počet palestinských obětí podle tamních záchranářů stoupl na více než 1280. Na izraelské straně zahynulo 53 vojáků a tři civilisté.