Udělejme z Putina Hrdinu Ruska, žádají novináři. Dřív ho kritizovali

Moskva – Šéf Kremlu Hrdinou Ruska? Nic není nemožné. Právě takový titul chtějí Vladimiru Putinovi opatřit novináři z Chabarovska. A nápad se líbí i žurnalistům z celého Dálného východu - i některým z dřívějších prezidentových kritiků. Hlavu státu chtějí odměnit hlavně za připojení ukrajinského poloostrova Krym k Ruské federaci. Putin je už nyní nositelem mnoha ruských vyznamenání, včetně medailí Za bezúhonnou službu v někdejší sovětské tajné službě KGB.

Putin by měl získat nejvyšší státní vyznamenání, myslí si řada žurnalistů, která přišla s „občanskou iniciativou“, aby se šéf Kremlu mohl pyšnit titulem Hrdina Ruska. S tím se pojí i zlatá hvězda nošená na hrudi a bronzová busta, umisťovaná v hrdinově rodišti. „My, ruští občané a dálněvýchodní novináři, předkládáme návrh udělit státní vyznamenání Hrdina Ruska jako nejvyšší ocenění za zásluhy o stát a lid prezidentu Ruské federace Vladimiru Putinovi,“ praví se v návrhu. 

Iniciátoři vyzdvihují Putinovo vlastenectví i hlásání svobody slova

Autoři dále vysvětlují, že hlavní Putinova zásluha sice spočívá v připojení Krymu, ale zasloužil se také o „zachování územní celistvosti Ruska“, vyznačuje se neochvějným vlastenectvím, prosazováním ruských zájmů po celém světě a „hlásáním svobody slova v rámci zákonů“. 

Na ostrově Sachalin údajně „rovnou navrhli dát (Putinovi) titul “generalissimus".  Tuto nejvyšší vojenskou hodnost, která z ruských řádů zmizela v roce 1993, získal jen sovětský diktátor Josif Stalin, prý aby se odlišil od ostatních maršálů. 

Newsru.com: Bývalí žalobníci teď podlézají, co mohou

Krym připojil tehdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov roku 1954 k Ukrajině. Letos v březnu se na poloostrově pod dohledem ruských vojáků odehrálo referendum, v němž tamní Rusové odhlasovali připojení k Rusku. Následoval prudký růst Putinovy popularity. „Euforie z Krymu konečně dorazila na Dálný východ,“ usoudil server Newsru.com, který upozorňuje na to, že iniciativa přichází opožděně. 

Navíc si prý sami iniciátoři před čtyřmi roky stěžovali americkému prezidentovi Baracku Obamovi na žalostný stav svobody slova v Rusku. „Včerejší žalobníci si asi myslí, že současný stav si zaslouží pochvalu,“ poznamenal server. I místní politici mají údajně pochybnosti o tom, zda by se novinářští „žraloci“ měli vyznačovat až takovou podlézavostí.

Ukrajinec Duchovny šokoval reklamou na ruské pivo 

V době eskalující ukrajinské krize vyvolalo kritické ohlasy video známého herce Davida Duchovnyho, na němž vychvaluje pivo ze Sibiře. Letos v dubnu se hvězda přiznala, že pochází z Ukrajiny. „Jsem hrdý na své ukrajinské, ruské, skotské a polské předky stejně jako na ty americké,“ prohlásil herec. 

V reklamě na ruské pivo Duchovny přemýšlí, jaký život by žil, kdyby se býval narodil v Rusku. Fantazíruje třeba o tom, jestli by se mohl stát kosmonautem, a pracuje také s baletkami. Herec přitom tvrdí, že tato reklama neznamená, že by podporoval ruskou politiku a už vůbec ne roli Ruska v ukrajinské krizi. 

Duchovny trvá na tom, že video není žádným politickým prohlášením. „Když se na to ale podívám zpětně, ve světle nedávných tragických událostí vidím potenciál pro nedorozumění. Doufám, že to lidé pochopí,“ dodává herec, který proslul svou rolí v seriálu Akta X.