Moskva vrací úder, smlouvu o likvidaci raket prý porušují USA

Moskva – Rusko se konečně vyjádřilo k nedávnému americkému obvinění, že Moskva porušuje Smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF) z roku 1987. Přešlo do útoku s tím, že americká tvrzení jsou neodůvodněná. Navíc má prý ruská diplomacie v tomto ohledu řadu výhrad vůči postupu USA. Rusku konkrétně vadí výroba amerických bezpilotních letounů, které údajně spadají do kategorie raket s plochou dráhou letu odpalovaných ze země. Washington údajně na výtky nereaguje.

Předmětem ruských výhrad jsou i americké cvičné terče v podobě raket středního doletu, které Pentagon používá při testech prvků protiraketové obrany. Rakety s plochou dráhou letu středního doletu prý mohou odpalovat i baterie, jež podle ruského ministerstva zahraničí hodlá Washington v rámci budovaného protiraketového štítu rozmístit v Polsku a Rumunsku. 

Kritizovaný blíže neupřesněný test nové ruské rakety se podle Američanů uskutečnil před několika měsíci.  

K podstatě amerických výtek se ale ruské prohlášení nevyjadřuje. Státní agentura ITAR-TASS v úterý nevyloučila, že Washingtonu mohou vadit testy ruských námořních raket středního doletu, jichž se smlouva INF netýká. „Aby mohly být spolehlivě prověřeny její takticko-technické parametry, byla raketa testována na zemi,“ vysvětlil ITAR-TASS. 

FAKTA: Smlouva o likvidaci raket středního a kratšího doletu

Smlouva vstoupila v platnost 1. června 1988; obě země se zavázaly stáhnout všechny své rakety s doletem 500-5 500 kilometrů z Evropy a postupně je zlikvidovat, což byl do té doby bezprecedentní krok. Celkem bylo zlikvidováno 2 692 raket krátkého a středního doletu, z toho bylo 1 846 sovětských a 846 amerických.

Sovětské rakety byly rozmístěny v 80. letech v NDR, v Bulharsku a v Československu, kde byly umístěny v prostoru Hranic na Moravě s odpalovacími základnami v Přáslavicích, Staré Vodě a Zeleném Kříži. Na tom, jestli byly v Československu a v NDR kromě raket krátkého doletu rozmístěny i střely SS-20, se badatelé dodnes nemohou shodnout.

Odsun amerických zbraní (vč. známých Pershingů) byl oficiálně zahájen v září 1988 odvozem prvních raket z německé základny Waldheide u Heilbronnu. Na podzim byly odvezeny první rakety a střely také z Itálie, Belgie a Británie. Poslední opustila Evropu 26. září 1990 - z Wüschheimu v Porýní-Falci byla převezena na americkou vojenskou základnu Davis Monthan v Arizoně. USA svoji poslední raketu, které se týkala INF, zničily 6. května 1991. Poslední dvě sovětské rakety byly zneškodněny na kazašském vojenském polygonu Kapustin Jar o šest dní později.

Vydáno pod