Povstalci prý zaminovali okolí trosek boeingu

Doněck - Proruští separatisté na Ukrajině údajně zaminovali přístup k území, na kterém se nachází trosky zříceného letadla. Tvrdí to ukrajinské velení. V okolí se navíc stále intenzivně bojuje. Zahraničním vyšetřovatelům se proto ani čtvrtý den v řadě nepodařilo na místo dostat. Podle ruského delegáta se Ukrajina možná snaží zamést stopy potvrzující její podíl na zkáze malajsijského stroje. Uvedl to na schůzi Rady bezpečnosti OSN.

V předchozích dnech kvůli pokračujícím bojům mezi vládními jednotkami a proruskými rebely na východě Ukrajiny ztroskotaly dvě výpravy nizozemských a australských expertů k místu neštěstí. „Bohužel v nadcházejících dnech nepředpokládáme dostatečné zlepšení bezpečnostní situace,“ řekl novinářům šéf nizozemské policejní mise Pieter-Jaap Aalbersberg. „Z toho lze vyvodit, že je málo pravděpodobné, že se budeme moci na místo neštěstí vydat v nejbližší budoucnosti. Moc se tam bojuje,“ dodal.

Pozorovatelé OBSE dnes vyrazili z Doněcku ve dvou vozidlech bez Nizozemců, ale na jednom z kontrolních stanovišť separatistů byli zastaveni a museli se vrátit. 

Rusko obviňuje Kyjev z ničení důkazů

„Obáváme se, že kyjevské úřady jsou posedlé snahou zničit důkazy, které odhalují jejich roli při katastrofě malajsijského letadla,“ řekl v OSN stálý ruský zástupce Vitalij Čurkin. Akce Kyjeva jsou podle něj překážkou objektivního a nezaujatého vyšetření havárie.

Ruští diplomaté se zatím přímého obvinění Ukrajiny z odpovědnosti za tragickou katastrofu vyhýbali. I prohlášení ruských představitelů včetně prezidenta Vladimira Putina se omezovala na kritiku podílu Kyjeva na propuknutí bojů na východě Ukrajiny.

Malajsijský boeing letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se 17. července zřítil u obce Hrabove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Všech 298 lidí na palubě zahynulo. Z údajného sestřelení stroje se navzájem obviňují ukrajinské úřady a proruští separatisté. Zahraniční vlády, jejichž občané při neštěstí zahynuli, kritizují, že místo dopadu letounu není zajištěné a že se dosud nepodařilo najít všechny pozůstatky obětí. 
  
Zajištění přístupu k troskám letounu by podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka mělo patřit k tématům čtvrtečních jednání v Minsku se zástupci Ruska a OBSE.