Stav ohrožení v Sieře Leone, EU a USA mají obavy z šíření

Freetown - Sierra Leone vyhlásila kvůli epidemii eboly stav ohrožení. Bezpečnostní síly budou mít za úkol udržet epicentra smrtícího viru v karanténě. Školy a úřady zase zavírá Libérie. Dosud na ebolu zemřelo víc než 720 lidí. Obavy z infekce mají i Spojené státy a Evropa. Světová zdravotnická organizace ale zatím nedoporučila žádná omezení letecké dopravy.

Zdravotníci z humanitární organizace Lékaři bez hranic a Červeného kříže tvrdí, že situace v celé západní Africe je stále mimo kontrolu. Zdravotnické charitativní organizace uvádějí, že krize bude nejspíš pokračovat minimálně do konce letošního roku. „Čas rychle utíká a každým momentem je nakaženo stále víc lidí. Navíc - jen jeden člověk může nakazit mnoho dalších. Čím víc se bude nemoc šířit, tím bude nekontrolovatelnější,“ podotkl doktor Paulo Reis pracující ve Sieře Leone.

Anja Wolz, bezpečnostní koordinátorka, Lékaři bez hranic

„Většinou se snažíme být o krok před nákazou. Jenže tentokrát jsme pozadu. Minulý týden jsme přijeli do vesnice a našli tam 40 nakažených.“

Nigerijský úřad pro civilní letectvo (NCAA) oznámil, že na tamějších mezinárodních letištích odstartovala kontrola pasažérů cestujících ze zemí s výskytem eboly. Kontroly zajistí přenosné přístroje detekující tělesnou teplotu. Pokud bude u někoho zaznamenána zvýšená teplota, podrobí se takový člověk povinně ještě krevnímu testu.

Strach z nemoci už docestoval i do Spojených států - kvůli podezření na kontakt se smrtícím virem byla zavřena jedna ambulance. „Měli jsme podezření, že jeden z pacientů, který do ambulance přišel včera, mohl být přenašečem nemoci. Dotyčný zůstane v izolaci, dokud nebudeme mít víc informací,“ říká vedoucí oddělení prevence Katie Passaretti.

Americké úřady ale zatím uklidňují, že epidemie nehrozí. „Lidé by si měli uvědomit, že nakažení ebolou je ve Spojených státech velmi nepravděpodobné, díky vynikajícímu systému kontroly bychom šíření nemoci zachytili včas,“ tvrdí doktor Martin Cetron. Spojené státy už přijaly první opatření, když mírové sbory evakuovaly ze západní Afriky tři stovky dobrovolníků. Organizace se tak rozhodla poté, co dva její členové skončili v karanténě.

Ve Velké Británii se kvůli rychle se šířící epidemii sešel krizový štáb. Vláda vyzývá k ostražitosti. Ebola se už přenesla i do nejlidnatější africké země - Nigérie. Minulý pátek na letišti v Lagosu zkolaboval a zemřel liberijský úředník.

Epidemie eboly straší Británii
Zdroj: ČT24/ČTK/PA/Steve Parsons

Český ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ve středu řekl, že Česko zatím nechystá zvláštní opatření. V pondělí mu hlavní hygienik Vladimír Valenta předloží zprávu o možných rizicích nákazy pro Česko.

Epidemiologové se ale příliš neobávají, že by ebola mohla ohrozit Evropu nebo Spojené státy. Roli hrají chladnější podnebí, hygienické návyky a úroveň zdravotní péče.

Belgický vědec Peter Piot, který pomohl v roce 1976 vir ebola objevit

„Neměl bych obavy ani v případě, že bych v metru seděl vedle osoby napadené virem ebola, pokud by na člověka nezvracela či něco podobného. Jedná se totiž o infekci, která potřebuje velmi blízký kontakt.“

Testujme vakcíny, vyzývá uznávaný belgický vědec

Piot vyzval, aby se v zasažených místech začaly testovat na lidech vakcíny a léčby, které přinesly nadějné výsledky u zvířat. „Myslím si, že přišla chvíle, přinejmenším v metropolích, aby se tyto druhy ošetření nabídly (pacientům). Také by se tím zjistilo, zda fungují, abychom byli připraveni na příští epidemii,“ dodal belgický vědec.

V pátek se čelní zástupci WHO setkají v Guineji s prezidenty západoafrických zemí zasažených epidemií. Alarmující šíření nemoci a způsoby pomoci postiženým státům budou na pořadu jednání i příští týden ve Washingtonu na summitu afrických prezidentů s jejich americkým protějškem Barackem Obamou.
  
WHO také oznámila, že na boj s epidemií eboly uvolní 100 miliónů dolarů (více než dvě miliardy korun).

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ni je vysoká. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.

Vydáno pod