V Luhansku umírají civilisté, Kyjev chce omezit vojenskou operaci

Luhansk - Tři civilisté zahynuli za posledních 24 hodin při ostřelování východoukrajinského Luhansku ukrajinskou armádou. Počet obětí prý už ve městě přesáhl stovku. Kyjev už ale oznámil, že do měsíce zřejmě ukončí „aktivní fázi“ své vojenské operace namířené proti proruským separatistům.

„V regionálním centru jsou dál zabíjeni civilisté. Usmrceno bylo celkem 102 obyvatel Luhansku, včetně matek, sester, dětí, manželů a otců,“ uvedlo luhanské „zastupitelstvo“. Podle tamních úřadů dělostřelecká palba zničila za uplynulých 24 hodin deset obytných budov a způsobila sedm požárů ve městě.  

Kvůli ostřelování armády zůstalo také přes 50 tisíc domácností bez elektřiny, více než 5000 rodin bez vody a přes 4000 obyvatel Luhansku bez dodávek plynu v domácnostech.
   
V oblasti východoukrajinských měst Doněck a Luhansk svádějí ostré boje ukrajinští vojáci a proruští separatisté. Armáda se snaží získat znovu kontrolu nad odpadlickými regiony, které 11. května po místních referendech vyhlásily samostatnost. 

V oblasti pádu malajsijského letadla ale Ukrajina na den zastavila boje. Na místo se tak poprvé po téměř týdnu marných pokusů dostali australští a nizozemští vyšetřovatelé (více zde).

Protiteroristická operace by měla být omezena

Aktivní fáze vojenské operace má ale brzy skončit. Prohlásil to šéf generálního štábu ukrajinské armády Vyktor Muženko. „Aktivní fáze bude ukončena v brzké budoucnosti, pravděpodobně do měsíce,“ řekl Muženko v rozhovoru pro týdeník Novoje Vremja.

Ukrajina zahájila „protiteroristickou operaci“ v polovině dubna. Kyjev obviňuje Moskvu, že povstalce podporuje a financuje. Podle OSN si boje v oblasti vyžádaly již nejméně 1100 mrtvých. V posledních dnech se ukrajinským vojákům podařilo znovu získat kontrolu nad několika strategickými obcemi na východě Ukrajiny.

Ukrajina má ve sporu se separatisty a Ruskem podporu Spojených států i Evropské unie.  Členské státy dnes oficiálně schválili očekávané sankce. Postihnou řadu ruských firem, oligarchů i blízkých spolupracovníků prezidenta Putina (čtěte víc).