Ugandský soud: Tvrdý zákon proti homosexuálům je protiústavní

Kampala – Ugandský soud zrušil zákon namířený proti homosexuálům jako protiústavní. Za styk mezi osobami stejného pohlaví hrozilo až doživotní vězení. Ugandský prezident při podpisu zákona prohlásil, že tento zákon je nutný, neboť „arogantní západní skupiny“ se snaží „verbovat“ ugandské děti pro homosexualitu. Některé západní státy už dříve pohrozily ukončením finanční pomoci vládám, které přijmou takové zákony proti sexuálním menšinám.

Za první porušení zákona ugandská norma počítala se 14 lety vězení, v případě „homosexuality s přitěžujícími okolnostmi“ hrozilo až doživotí. Do této kategorie se řadil opakovaný styk mezi dospělými gayi a lesbami, sex s nezletilými a tělesně postiženými stejného pohlaví a sexuálně aktivními homosexuály nakaženými virem HIV. 

Podle zákona schváleného ugandským parlamentem loni v prosinci je trestným činem i nenahlášení gaye úřadům. 

V červnu uvalily Spojené státy v reakci na přijetí zákona na Ugandu sankce, které zahrnovaly především zastavení finanční pomoci vládě a zákaz udělovat americká víza ugandským představitelům. Půjčku ve výši 90 milionů dolarů (asi 1,8 miliardy korun) Ugandě už dříve odepřela Světová banka. Ekonomickou pomoc této východoafrické zemi zastavily také Norsko, Dánsko a Nizozemsko.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Ben Curtis

Homosexualita je v afrických zemích většinou tabuizována a ve 37 z nich, včetně Ugandy, je ilegální. Jen málo Afričanů se otevřeně ke své homosexualitě hlásí. Obávají se uvěznění, násilí nebo ztráty zaměstnání.