Žirafa v JAR nepřežila srážku s mostem, ochránce to rozlítilo

Johannesburg - Jihoafrické ochránce zvířat šokovala krutá smrt žirafy, která zemřela poté, co utrpěla netradiční zranění – narazila hlavou do mostu. Řidič žirafu převážel na korbě nákladního vozu a zřejmě si neuvědomil, že je most příliš nízký. Druhá žirafa jako zázrakem přežila.

Řidiči na dálnici v Johannesburgu se stali svědky tragické události, když viděli, jak jedna z žiraf udeřila hlavou do mostu. Vozidlo se pak porouchalo a muselo čekat několik hodin na opraváře.  

Obě zvířata dostali do rukou veterináři. „Žirafa pošla na traumatické poranění mozku,“ oznámil následně zástupce organizace proti týrání zvířat SPCA Rick Allan. Druhé zvíře, které přežilo, už veterináři podle stanice BBC překřtili na Lucky (Šťastná). 

Jihoafrické úřady se podle agentury AP chystají řidiče obvinit z týrání zvířat. Muž prý mimo jiné porušil základní předpisy pro transport zvířat.
 
Incident vyvolal rozruch na sociální síti Twitter. Thinus Botha napsal, že byl právě za náklaďákem, když se žirafa uhodila. „Bylo tam hodně krve,“ napsal. Zvířata prý mířila na farmu ve Warmbarths, asi 160 kilometrů vzdálené od Johannesburgu.

  • Podobný incident s žirafou se objevil ve filmu Pařba na třetí. Tam šlo ale o černý humor.