Clinton těsně před útoky 11. září: Mohl jsem zabít bin Ládina

Washington – Bývalý prezident USA Bill Clinton mohl podle svých slov zabít Usámu bin Ládina. Neudělal to prý jen proto, že by kvůli tomu zemřelo 300 nevinných afghánských žen a dětí. Sám Clinton to řekl ve svém projevu na podnikatelském fóru v Melbourne jen pár hodin před teroristickými útoky 11. září 2001.

Na veřejnost se dostal kazetový záznam, který na fóru pořídil bývalý předseda australské Liberální strany Michael Kroger. Nahrávku z debaty o mezinárodním terorismu teď zveřejnila britská zpravodajská televize Sky News.

„Je to chytrý chlap, hodně jsem o něm přemýšlel,“ řekl tehdy Clinton. „Mohl jsem ho zabít, ale to bych musel zničit malé město v Afghánistánu, které se jmenuje Kandahár, a zabít tak 300 nevinných žen a dětí. A to bych pak nebyl o nic lepší než on, takže jsem to neudělal.“

11. září změnilo Spojené státy

Jen za několik hodin po Clintonových slovech – 11. září 2001 v 8:46 (14:46 SELČ) narazil letoun Boeing 767 společnosti American Airlines s 92 lidmi na palubě do severní věže Světového obchodního centra (WTC). Mezi cestujícími bylo pět únosců, při nárazu do WTC letoun pilotoval Egypťan Muhammad Atta. Než se stačil New York vzpamatovat z otřesné podívané, zamířil o čtvrt hodiny později tentýž typ letounu s 65 lidmi na palubě do jižní věže obchodního centra.

Zatímco všichni sledovali newyorskou apokalypsu, stovka cestujících na palubě dalších dvou letadel prožívala naprosté peklo. Již věděli, že jejich letadla unesli teroristé a že pravděpodobně nedoletí tam, kam směřovali. Třetí Boeing 757 skončil v 9:43 místního času v budově Pentagonu ve Washingtonu a poslední čtvrtý letoun se v 10:10 místního času po souboji mezi teroristy a pasažéry o ovládnutí letadla zřítil v neobydlené západní části státu Pensylvánie jihovýchodně od Pittsburghu. Letadlo letělo na Washington a spekuluje se, že mělo za cíl zasáhnout Bílý dům a nebo americký Kapitol.