Američané věznění v KLDR prosí svou vládu o pomoc

Pchjongjang – Američané Matthew Miller a Jeffrey Fowle, kteří byli v KLDR obviněni ze zločinů namířených „proti státu“, žádají americkou vládu, aby jim pomohla dostat se na svobodu. Ve vazbě jsou oba déle než tři měsíce a nyní poprvé dostali možnost mluvit s televizními reportéry. Brzy je prý čeká soud. Podle KLDR porušili turistická víza tím, že spáchali nepřátelské činy.

Miller i Fowle se podle svých slov těší dobrému zdraví, je s nimi zacházeno dobře a mají povoleny každodenní procházky. Podle agentury AP ale nelze určit, zda byla dvojice k prohlášení donucena, či jednala z vlastní iniciativy.

Jeffrey Fowle však vyjádřil obavy, že se situace zhorší, jakmile začne soudní řízení. „Nevím, jak vypadá nejhorší možný scénář, ale abych se z této situace dostal, potřebuji pomoc. Žádám svou vládu o pomoc,“ řekl šestapadesátiletý Fowle. Ten se nejspíše provinil tím, že v hotelu zanechal bibli.

Miller do země přicestoval na turistické vízum, které ale po příletu roztrhal a požádal v KLDR o azyl. „Očekávám, že se za svůj zločin brzy ocitnu před soudem a budu poslán do věznice. Žádal jsem již americkou vládu o pomoc, nedostal jsem ale žádnou odpověď,“ uvedl čtyřiadvacetiletý Miller.

Severní Korea již od roku 2012 zadržuje i dalšího občana USA. Misionář Kenneth Bae si odpykává trest 15 let nucených prací za to, že chtěl údajně rozvrátit severokorejský stát. Washington však neudržuje se Severní Koreou diplomatické styky a propuštění amerických občanů je tak složitější. Konzulární agendu USA obstarává švédské velvyslanectví.