Děti čtyřicetiletých rodiček jsou zdravější, zjistili vědci

Londýn - Starší matky mohou mít zdravější děti. S překvapivým zjištěním přišli britští vědci. Ženy jsou často varovány, že odkládáním těhotenství riskují zdraví svých dětí. Podle nové studie ale mají děti žen, které rodily po čtyřicítce, lepší předpoklady, aby na tom byly fyzicky i emocionálně lépe než potomci žen, které rodily ve věku kolem dvaceti let. Píše o tom Telegraph či Daily Mail.

Vědci ze tří londýnských univerzit zjistili, že u dětí starších matek je zhruba o pětinu nižší pravděpodobnost, že se zraní, a o třetinu nižší pravděpodobnost, že budou muset během prvních tří let života do nemocnice. Ve třech a čtyřech letech tyto děti mluvily lépe než jejich vrstevníci, kteří mají mladé matky. Čím byly matky starší, tím prý také ubývalo konfliktů mezi rodiči a dětmi.

Starší matky jsou prý zkušenější a klidnější  

Autoři studie připomínají, že ženy, které se staly matkami teprve ve zralejším věku, jsou lépe materiálně zabezpečené, žijí ve stabilnějších poměrech a mají více zkušeností než ženy, které porodí po dvacítce.

Výsledky studie podle autorů dokládají, že z lékařského hlediska je sice nutné bedlivě sledovat zdravotní stav starších matek jak během těhotenství, tak i po porodu, ale není nutné si dělat starosti s tím, jak si tyto ženy poradí s výchovou. „Je pravděpodobné, že starší matky budou své děti připravovat na školku a později i na školu v milé atmosféře a vstřícném duchu,“ říká Jacqueline Barnesová z Birkbeckovy univerzity v Londýně.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Čím dál více žen chce nejprve budovat kariéru, až pak si pořídit potomka. Obecně se hovoří o rostoucích nákladech na péči o dítě a také o nestabilitě vztahů. Lidé vstupují do manželství méně často než předchozí generace. 

Po čtyřicítce rodila i řada hvězd. Třeba čtyřiačtyřicetiletá Gwen Stefaniová porodila syna letos v únoru, sedmačtyřicetiletá herečka Halle Berryová porodila loni. A starší matkou je i hlavní postava z Kill Billa Uma Thurmanová.

České rodičky? Nejčastěji kolem třiceti let 

V Česku se loni narodilo 102 361 dětí, což je nejmíň za posledních osm let. Poprvé od roku 2005 tak nastal přirozený úbytek obyvatelstva. Většina dětí se v současnosti rodí ženám starším třiceti let. Třeba v letošním prvním čtvrtletí nejvíce dětí porodily ženy ve věku 29 až 31 let. 

Ženy, které rodičovství z různých důvodů odkládají na pozdější dobu, ale mohou být tvrdě konfrontovány s realitou. „Z výzkumů víme, že nedošlo k zásadní změně v hodnotě dítěte. Většina mladých lidí si stále přeje mít dvě děti,“ říká demografka Jiřina Kohoutová. Po třiceti letech věku ale plodnost u žen výrazně klesá a mnohým z nich se tak nepodaří naplnit sen o velké rodině, jak si původně plánovaly. Kohoutová se ale domnívá, že spíše než žádné dítě si páry alespoň jednoho potomka pořídí.