Dům na Prinsengrachtu ukrýval Annu Frankovou, stačil však jeden telefonát…

Amsterodam - Její deník se stal jedním ze symbolů tragického osudu milionů lidí židovského původu pronásledovaných a zavražděných nacisty za druhé světové války. Anne Franková jej psala po dva roky v úkrytu v Amsterodamu, než ji, její rodinu a několik dalších lidí objevili 4. srpna 1944 nacisté a poslali je do koncentračních táborů. Všichni, až na otce Anny, zahynuli. Anne zemřela jako ani ne šestnáctiletá v březnu 1945 v Bergen-Belsenu na tyfus.

Anne Franková se narodila 12. června 1929 ve Frankfurtu nad Mohanem v židovské rodině bankovního úředníka Otty Franka. Když jí byly čtyři roky, k moci se dostal Adolf Hitler a čtyřčlenná rodina (Anne měla starší sestru Margot) uprchla do Nizozemska. Po okupaci Nizozemska Německem v květnu 1940 začali její prozíraví rodiče budovat v zadním traktu domu na Prinsengrachtu, v němž sídlila jejich firma Opekta, úkryt, kam se v létě 1942 schovala nejen její rodina, ale i rodina bývalého Frankova obchodního partnera a jeden židovský zubař - dohromady osm lidí. S pomocí nežidovských přátel se podařilo Opektu formálně arizovat s tím, že obchod pokračoval běžným způsobem dál.

Židé v úkrytu se nemohli obejít bez pomoci lidí venku, a tak jsou hrdiny i ti, kteří dva roky riskovali svůj život, aby Frankovi a ostatní přežili: Victor Kugler, Johannes Kleiman, Bep Voskuijlová a Miep Giesová.

V úkrytu strávila Anna s ostatními více než dva roky - 4. srpna 1944 na anonymní telefonické udání vtrhla do úkrytu policie a jeho obyvatelé zatkla. Policie se snažila shromáždit nějaké cennosti a peníze a použila k tomu aktovku, ve které si Anna shromažďovala svůj deník; dávno to nebyl jen jeden sešit, ale také mnoho různých volných papírů. Deník zůstal ležet na podlaze a tam ho našly Miep Giesová a Bep Voskuijovál, které se po odchodu policie odvážily do zadního traktu. Johannes Kleiman a Victor Kugler byli také zatčeni a posláni do koncentračního tábora v Amersfoortu v Nizozemí, oba válku přežili.

Deník Anny Frankové
Zdroj: ČT24/EPA/ADE JOHNSON

Po válce deník jedna z žen, které se o skrývané Židy staraly, předaly deník Anninu otci, jenž z rukopisů sestavil zkrácenou verzi c (vypustil mimo jiné některé pasáže kritické k matce a texty věnované intimním věcem). Kniha vyšla poprvé v roce 1947. Protože byla – z různých důvodů včetně antisemitských – pravost rukopisu zpochybňována, byl deník odborně zkoumán a expertiza prokázala jeho autentičnost. Později vyšla i obsáhlejší kritická vydání, koncem 90. let bylo pak nalezeno ještě několik neznámých stránek rukopisu. 

A kde se přes dva roky skrývala Anna Franková s rodinou a příbuznými? Amsterodamské muzeum Anny Frankové (Anne Frank huis) vytvořilo úžasný projekt virtuálního 3D prostoru, ve kterém lze postupně projít všemi místnostmi domu, od půdy po sklep. Dokonce se, na rozdíl od Anny, je možné „procházet“ i před domem samotným či zahradou vzadu. PODÍVEJTE SE ZDE.

Úkryt na Prinsengracht 263 byl poměrně prostorný, bylo tam dost místa pro obě rodiny. Do tajného prostoru se vstupovalo skrz speciálně vyrobenou pohyblivou knihovnu – fotky z úkrytu najdete zde.